Deutscher Tag: Det tyske mindretal mødtes i Tinglev

Lørdag holdt det tyske mindretal sin store årlige festdag, Deutscher Tag, i Tinglev, hvor Schleswig-Holsteins ministerpræsident Torsten Albig var gæst.

Deutscher Tag blev indledt med en gudstjeneste kl. 9 i kirken i Tinglev. Derefter følger den politiske del af den tyske dag med møde for alle om det tyske mindretal og de aktuelle temaer for det tyske mindretal. 

Et af temaerne var det tyske mindretals bekymring for negative effekter af grænsekontrollen.

Mindretallets formand Hinrich Jürgensen har netop sendt et brev til alle Folketings partier, hvor han blandt andet skriver, at den mest alvorlige konsekvens af grænsekontrollen er, ”at grænsen i folks bevidsthed igen bliver en barriere, en forhindring for samfærdsel, økonomisk udvikling og grænseoverskridende samarbejde. Det er ikke kun en mental barriere for en udbygning af samarbejdet mellem parterne i regionen, men har også betydelige og negative konsekvenser af den måde, Sønderjylland opfattes på i resten af landet. Når Sønderjylland bliver forbundet med lukkethed og snæversyn, så bliver det meget sværere at tiltrække virksomheder, kvalificeret arbejdskraft og nye familier.”

Schleswig-Holsteins ministerpræsident Torsten Albig gæstede Deutscher Tag  2016. Torsten Albig og mindretallets formand Hinrich Jürgensen underskrev den nye finansieringaftale mellem Slesvig-Holsten og det tyske mindretals organisation, Bund Deutscher Nordschleswiger.

Aftalen sikrer at det tyske mindretal får økonomisk støtte de næste fire år (til og med 2020). De får cirka to millioner euro årligt fra delstaten. Der er cirka 15.000 mindretalstyskere i Syd- og Sønderjylland. Pengene går til skoler og andre tiltag som det tyske mindretal står bag. 

Lørdag eftermiddag mellem klokken 14 og 17 foregik den festlige del af  Deutscher Tag  2016 med kaffebord og en lang række talere.

Anke Spoorendonk holdt festtalen

Årets festtale blev holdt af Anke Spoorendonk, justits- og kulturministerminister i Schleswig-Holstein. Anke Spoorendonk repræsenterer det danske mindretal syd for grænsen i Schleswig-Holsteins delstatsregering. At hun var inviteret til at holde festtalen for det tyske mindretal nord for grænsen afspejler det meget harmoniske forhold mellem de to nationale mindretal.

I eftermiddagens løb  var der også korte taler af  Stephanie Lose (V), formand for Region Syddanmark og borgmester Henrik Frandsen (V), som repræsentant for kommunerne i Sønderjylland.

Også Slesvig-Holstens landdagspræsident Klaus Schlie (CDU) deltog i Deutscher Tag.