Ekspert: Kommunes brug af lobbyister er ulovlig

Varde Kommune har endnu engang brugt skattekroner på lobbyister, der skal redde byens kaserne. Men den går altså ikke, lyder det fra en ekspert i kommunalret.

Varde Kommune er rigtigt glade for deres kaserne. Så glade at kommunen nu betaler 150.000 kroner for at lobby-virksomheden Rud Pedersen kan redde og bevare kasernen til forsvarsforliget næste år.

- Det er helt afgørende. Det drejer sig om arbejdspladser, siger Vardes borgmester, Erik Buhl Nielsen (V), til TV SYD.

Den tidligere SR-regering valgte at skære udgifterne til forsvaret ned med 2,7 mia. kroner om året. Det betyder, at kasernerne er udsatte for omstrukturering eller lukning.

- Vi har et forsvarsforlig foran os, og vi har 1500 arbejdspladser. Vi har utroligt stor effekt af at have de tre garnisoner i vores kommune, siger Erik Buhl Nielsen

Men argumentet med at bruge skattekroner for at bevare de 1500 arbejdspladser på kasernen går ikke. Det siger Klaus Josefsen, der er ekstern lektor i kommunalret ved Aarhus Universitet.

- Det er ikke lovligt at gøre det her for at redde arbejdspladser. Det er decideret ulovligt, siger han. 

- Så er vi mange kommuner, der har haft næsen for langt fremme. De kvaliteter, der ligger i at være en del af medarbejderne i de tre militære styrker - det er det, der betyder noget, lyder Erik Buhl Nielsens modsvar.

Men han tager da også kritikken til sig.

quote

Det er ikke lovligt at gøre det her for at redde arbejdspladser.

Klaus Josefsen, ekstern lektor i kommunalret ved Aarhus Universitet

-Jeg vil selvfølgelig også tage det her med tilbage, og skal vi justere i forhold til det, vi gør. Så gør vi det, siger han til TV SYD.

Det er ikke første gang, at Varde kommune har brugt lobbyarbejde til at redde kasernen. I 2013 brugte kommunen 1,1 million kroner på lobbyister, der skulle overbevise politikerne om at holde fingrene fra Varde Kaserne. Det arbejde lykkedes dengang.