Esbjerg har knækket kurven: 22.000 færre sygefraværsdage

I Esbjerg Kommune holder de medarbejderne raske, og det sparer kommunen for millioner af kroner.

Der er stor forskel på, hvor tit kommunale medarbejdere lægger sig syge i Syd- og Sønderjylland, og i den positive ende af listen ligger Esbjerg Kommune, som har haft fokus på at nedbringe sygefraværet - med succes.

I 2011 var sygefraværet i Esbjerg Kommune på 19,5 dage årligt pr. kommunalt ansatte medarbejder. På fire år har kommunen fået sygefraværet ned på 13,6 dage, hvilket svarer til at de ansatte i Esbjerg Kommune nu er 22.000 dage mere på arbejde end de var i 2011. Det svarer til 100 fuldtidsansatte.

- Frem for at prøve en masse nye initiativer, så har vi været ude og lave årsagsafklaringer. Vi har simpelthen været rundt for at finde ud af, hvad årsagen til sygefraværet er, og så har vi bagefter gjort noget ved det. Processen med at følge op på problemerne har gjort en stor forskel, siger Arne Nikolajsen, direktør for Sundhed og Omsorg i Esbjerg Kommune, til TV SYD.

Efter at have kortlagt, hvilke arbejdspladser og personer, der havde et højt sygefravær, satte kommunen ind for at ændre på situationen, og her var nøgleordet balance: Et øget fokus på, at arbejdsliv og privatliv skal hænge sammen.

I Esbjerg Kommune har de gjort flere ting for at nedbringe sygefraværet.

- Det handler om at få fokus på, at man også skal huske at lade sine batterier op, så man ikke hele tiden kun skal præstere, men også gøre noget godt for sig selv, forklarer Gunhild Hansen, der er arbejdsmiljøleder og forebyggelseskonsulent hos Social og Omsorg i Esbjerg Kommune.

Hvis alle kommuner gjorde som Esbjerg, så ville kommunerne i Syddanmark kunne spare op til 6.000 kr. pr. ansat på sygefravær. Det har Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, regnet sig frem til.

Professor i Sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen ser et stort potentiale, hvis kommunerne kan nedbringe sygefraværet.

- Ved en målrettet indsats kan der hentes 10-20 procent, og regner man på landsplan, så svarer det til mellem en og halvanden milliard kroner alt i alt, der kan spares, siger Kjeld Møller Pedersen til TV SYD.

Esbjerg Kommune ligger nu på en fjerdeplads på landsplan i forhold til at have det laveste sygefravær.

- Jeg tror, der har været en uheldig kultur i forhold til at melde sig syg. Det er den kultur, vi nu har gjort op med, ved at sætte fokus på problemet. Det har været en rigtig god spiral at være igennem, siger Arne Nikolajsen,  direktør for Sundhed og Omsorg i Esbjerg Kommune.