Esbjergs store erhvervsmand Tage Sørensen er død, 100 år gammel

Tage Sørensen, Esbjergs ledende erhvervsmand i mere end 50 år, er tirsdag død. Han blev 100 år gammel.

Tage Sørensen, der den 5. december blev 100 år, sov stille ind tirsdag eftermiddag omgivet af sin nærmeste familie efter at han havde følt sig dårlig siden om morgenen.

Dagen forinden spiste han frokost med flere generationer af familien på Hjerting Badehotel og var aktiv og ved godt mod. Det oplyser familien i en pressemeddelelse.

I forbindelse med 100-års fødselsdagen 5. december 2015 oplevede Tage Sørensen stor opmærksomhed fra omverdenen. Han berettede med stor fortælleglæde og skarp sans for detaljer i sit lange liv om de virksomheder, han ejede og i perioder stod i spidsen for som direktør og bestyrelsesformand.

Tage Sørensen stod bag udvidelsen af familiekoncernen Claus Sørensen A/S, der i dag er et milliardforetagende, der består af fem virksomheder med samlet over 3000 ansatte.

Medarbejderne på virksomhederne Claus Sørensen A/S, VIKING Life-Saving Equipment A/S, A/S Vestfrost og Blika A/S orienteres onsdag kl. 8.00 om dødsfaldet.

- Tage Sørensen var en stor personlighed, der hele sit vokne liv har præget Esbjerg både som erhvervsmand og på områder som sport og kultur. Han har spillet en stor rolle i Esbjergs udvikling til en moderne industriby, siger adm. direktør Jesper Toft Mathiasen, Claus Sørensen A/S, til TV SYD.

Meddelelse om Tage Sørensens bisættelse vil blive bekendtgjort senere.

Tage Sørensen var uddannet cand. polit. og kom efter stillinger i rederibranchen og boligsektoren i København tilbage til fødebyen Esbjerg i 1946 og blev ansat som forretningsfører i faderen Claus Sørensens virksomhed.

 Et par år efter sin tiltræden etablerede han Premier Dybfrost, der sendte frosne bær og grøntsager i fryseemballage på markedet. I det følgende årti stod han bag to fiskeri-relaterede virksomheder, Vestjysk Sildeolieindustri og Lumino Fabrikken.

I 1960'erne deltog Tage Sørensen i etableringen af to industrivirksomheder, A/S Nordisk Gummibådsfabrik og A/S Vestfrost, som i de følgende årtier skulle udvikle sig til nogle af Esbjergs største og mest betydningsfulde virk-somheder. Under navnet VIKING Life-Saving Equipment A/S er førstnævnte nu blandt verdens førende leverandører inden for maritim sikkerhed.

Sideløbende blev moderselskabet Claus Sørensen A/S udviklet og er i dag Danmarks førende køle- og frysehuskæde.

Først i 2010 i en alder af 95 år valgte Tage Sørensen at forlade posten som formand for Claus Sørensen-fonden og udtræde af fondens bestyrelse.

Tage Sørensen har gennem Claus Sørensen-fonden bl.a. finansieret en tribune på Blue Water Arena og  Svend Wiig Hansens 11 meter høje statuer ved Sædding, der er blevet det moderne Esbjergs vartegn.

Han skænkede i forbindelse med sin 100 års fødselsdag en ny skulptur, Esbjerg Skibet, til den by, han var født i, og hvis ve og vel altid stod ham nær. Byen kvitterede ved at opkalde pladsen ved skulpturen efter ham: Tage Sørensens Plads.