Falsk læge: Forkert navneskilt var ikke min skyld

Falsk læge afviser, at det er hans skyld, at han har båret titlen "læge", når han gik stuegang blandt patienter, selvom han ingen autorisation har.

Det var ikke min skyld. Sådan svarer den 30-årige mand, som i over otte måneder havde titel af reservelæge på Psykiatrisk Afdeling i først Kolding og nu i Vejle. Han havde titlen på trods af, at han ikke har autorisation i Danmark.

TV SYD har interviewet manden, som blev ansat på Psykiatrisk Afdeling i Kolding den 1. september sidste år. Her understreger manden, at han ikke har forsøgt at føre nogen bag lyset.

Siden du blev ansat 1. september har du båret et navneskilt, hvor der står ”reservelæge”, når du gik stuegang på Psykiatrisk Afdeling. Hvordan forklarer du det?

- Det er HR-afdelingens fejl. Nu har de gjort det rigtige og rettet det til lægevikar, siger den asiatiske mand, hvis navn er redaktionen bekendt.

Falsk titel på Facebook

Han bar navneskiltet, når han gik stuegang blandt patienter, som blandt andet led af tvangstanker, angst, depression og psykoser, og som i nogle tilfælde havde selvmordstanker.

Har du ikke selv begået en fejl ved at bære navneskiltet i otte måneder? De sindslidende patienter har vel troet, du er læge, hvis det står på dit navneskilt?

- Nej, for jeg har altid oplyst patienterne om, at der var en fejl på mit skilt. Jeg har sagt til dem, at jeg var lægestuderende vikar, siger han.

Der stod også på regionens adresseliste, at du var reservelæge?

- Jo, men der stod i min kontrakt, at jeg var lægestuderende vikar.

Men udadtil har det set ud som om, du er læge. Der stod på dit navneskilt og i adresselisten, at du er læge, og det har receptionen også oplyst i telefonen. Du skriver også på din Facebook-profil, at du er læge i Kolding.

- Står jeg som læge på min Facebook-profil? Det kan jeg ikke huske. Jeg har nok glemt at ændre det. Er du sikker på, det er mig, for jeg bruger ikke mit fulde navn på Facebook, spørger manden, som lidt efter erkender, at det er hans Facebook-profil.

Kan gøre det meste alene

Han fortæller, at han begyndte sin ansættelse på Psykiatrisk Afdeling i Kolding, men at han siden årsskiftet har arbejdet på Psykiatrisk Afdeling i Vejle.

- Jeg har kun været på sengeafsnit. Både de åbne og lukkede afdelinger. Lægerne på afdelingerne er belastede hver dag, så jeg hjælper dem ved at gå stuegang og skrive i patienternes journaler. Alle mine beslutninger og min ordination af medicin er godkendt af en overlæge. Mange gange har jeg snakket med en patient alene, men alligevel er jeg nødt til at referere den samtale kort til min overlæge, siger den 30-årige mand.

Så du giver et referat af samtalen og fortæller, hvad du synes?

- Ja, og hvis min overlæge ikke er der, kan jeg ringe til min bagvagt, som også er en læge. Så jeg kan gøre de fleste ting alene, men jeg er nødt til at cleare det med en overlæge.

Vil være psykiater

Den 30-årige mand fortæller, at han har en karriereplan.

- Jeg har været i Danmark i to år nu og skal snart til eksamen i dansk, og derefter skal jeg have en medicinsk eksamen for at sige, at jeg kan arbejde som psykiater i Danmark. Det er mit mål, siger manden, som nu har fået et nyt navneskilt med titlen ”lægevikar”.