Falske piller: En person er død

Embedslæge skal undersøge, om et dødsfald i Esbjerg skyldes indtag af falske Pamolpiller.

En person i Esbjerg er død og en anden borger er indlagt på sygehuset på grund af almen dårlig tilstand. Begge har spist falske Pamol-piller, som i stedet indeholdt Ibumetin 600 mg. Det oplyser Esbjerg Kommune fredag i en pressemeddelelse.

Det er endnu ukendt, om dødsfaldet og sygdommen hos de to borgere har sammenhæng med indtagelse af tabletterne, skriver kommunen.

Lægemiddelsstyrelsen annoncerede i sidste uge, at et parti Pamol-tabletter skulle tilbagekaldes, fordi de fejlagtigt indeholdt tabletter af typen Ibumetin 600 mg. Esbjerg Kommune har siden fundet dåser med de falske piller hos 14 borgere, som er bosat enten på et plejecenter eller som bor i eget hjem med tilknytning til kommunens ældrepleje.

Det drejer sig om Pamol-tabletter, som er købt på recept. Du bør aflevere medicinen på et apotek, hvis du har en pakke Pamol® 300 stk. med batch nr. 11255945, anv. før 07-2021.

Direktør i Esbjerg Kommune, Arne Nikolajsen, oplyser til TV SYD, at det er en ældre borger, som er afgået ved døden. Sagen er nu overgivet til embedslægen, og Esbjerg Kommune har oritenteret Lægemiddelstyrelsen om dødsfaldet.

Styrelsen oplyser på sin hjemmeside, at selve beholderen med Pamol®, som borgeren havde indtaget tabletter fra, er overgivet til politiet, som har oplyst, at de restende tabletter i beholderen alle var Pamol®. Så på nuværende tidspunkt er der ikke noget, der tyder på, at dødsårsagen har sammenhæng med sagen om det tilbagetrukne batch (parti) Pamol®. skriver Lægemiddelstyrelsen.

Op til sidste weekend annoncerede Lægemiddelstyrelsen, at et parti Pamol-tablellter var blevet tilbagekaldt, fordi de fejlagtigt også kunne indeholde tabletter af typen Ibumetin 600 mg. Esbjerg Kommune har siden arbejdet på højtryk for at undersøge, om nogle af de falske Pamol-tabletter skulle findes blandt de ældre borgere, som kommunens hjemmepleje og sygepleje har kontakt med.

Overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, det, der tidligere hed embedslægen, Henrik Hansen, siger fredag til TV SYD, at der er foretaget retslig obduktion af den afdøde borger, men at det endnu er for tidligt at afgøre, om dødsfaldet skyldes indtag af de falske Pamol-tabletter.

- Vi kender endnu ikke resultatet af de retskemiske undersøgelser, og derfor er det for tidligt at fastslå, om der er en sammenhæng.  Lige nu er det afgørende, at der er foretaget en risikoindæmning, dvs., at alle de falske piller er samlet ind, siger Henrik Hansen.