Fanø hæver kommuneskatten uden at spørge om lov

Mandag aften har Fanø byråd besluttet at hæve kommuneskatten med 0,6 procentpoint i 2017. Kommunen er den eneste i Syd- og Sønderjylland, der hæver kommuneskatten.

Fanø Byråd har mandag aften vedtaget at sætte kommuneskatten op til 24,9 procent, hvilket svarer til en stigning på 0,6 procentpoint.

Der er indgået et bredt forlig i byrådet, hvor ni ud af 11 medlemmer har stemt for budgettet for 2017. Byrådet har stået i en vanskelig situation, hvor de både har været nødt til at hæve skatten og lave store besparelser.

- Det er aldrig rart at skulle sætte skatten op, men det er nødvendigt for at vores økonomi hænger sammen, siger borgmester Erik Nørreby (V) til TV SYD.

quote

Det er aldrig rart at skulle sætte skatten op, men det er nødvendigt for at vores økonomi hænger sammen

Erik Nørreby (V), borgmester, Fanø.

Har ikke spurgt om lov

Skattestigningen har tidligere været kritiseret af byrådsmedlemmet Kjeld Nielsen (K), fordi kommunen ikke har bedt Indenrigsministeriet om lov til at hæve skatten.

- Jeg synes det er ærgeligt at indføre en skattestigning, når vi skal aflevere så stor en del af provenuet, siger Kjeld Nielsen til TV SYD. 

Fordi de ikke har spurgt om lov, vil Fanø blive sanktioneret for at hæve skatten. Første år skal kommunen derfor betale 77 procent  af indtægterne, de to næste år 50 procent og fjerde år 25 procent til staten. Og først efter fire år, vil kommunen få fuld valuta for skattestigningen.

Kjeld Nielsen mener i stedet, at man bør kigge på Fanøs udgifter for at få dem til at passe med indtægterne. 

Mange ældre på Fanø

På Fanø får de flere og flere ældre, faktisk har de den største andel af personer over 67 år i hele Syd- og Sønderjylland på hele 26,7 procent  og det giver dem problemer. Den øgede kommuneskat skal blandt andet være med til at finansiere ældreområdet. Ikke fordi serviceniveauet skal hæves, men fordi flere borgere i fremtiden vil få brug for hjælp.