Fiskere slår alarm: Storbrand har forurenet havmiljøet

En usædvanlig dårlig fangst får fiskerne til at slå alarm. De frygter, at storbranden i Fredericia i februar har haft konsekvenser for havmiljøet.

- Jeg har aldrig set noget lignende, lyder det fra fisker Henrik Bonde fra Mommark på Sydals.

Henrik Bondes fiskegarn er fyldt med alger i en mængde, som han aldrig har set før. Det samme gælder hans kollega Kjeld Lorenzen. Problemet har stået på hele foråret og sommeren, og det er gået hårdt ud over fangsten.

- Jeg har nok halveret min fangst af torsk over foråret og sommeren. Det står rigtig skidt til, og det gør ondt i økonomien, lyder det fra Kjeld Lorenzen, der har fisket siden han var 17 år.

Henrik Bonde og Kjeld Lorenzen er ikke de eneste, der har problemer med deres fangst. Bælternes Fiskeriforening har fået flere meldinger om alger, iltsvind og dårlig fangst fra sydjyske og fynske fiskere.  De mener, at det er storbranden på Fredericia Havn i februar, der er årsagen til den dårlige fangst. Her flød der ifølge Fredericia Kommune mindst 4.000 ton kvælstof ud i Lillebælt, hvilket svarer til et helt års udledning. Det kvælstof har nu lagt sig omkring Als og Ærø.

- Vi hører fra flere af vores fiskere i de områder, at der er problemer med at fange fisk. Fiskene forsvandt lige efter ulykken på Fredericia Havn, og efterfølgende er der kommet uhørt meget algevækst i området, lyder det fra Allan Buch, formand for Bælternes Fiskeriforening.

Det er Styrelsen for Vand og Naturforvaltning, der står for at tage prøver af vandet i Lillebælt. De kan hverken be- eller afkræfte om det er branden, der er skyld i fiskernes problemer.

quote

- Vi hører fra flere af vores fiskere i de områder, at der er problemer med at fange fisk.

Allan Buch, formand for Bælternes Fiskeriforening

 

- Vi har konstateret et tidligt iltsvind nogen steder, og vi har konstateret tidlig algeopblomstring, men om det er de almindelige år-til-år-variationer, vi ser, eller om det har sammenhæng med ulykken i Fredericia, det kan vi ikke udtale os om, siger Nils T. Daell Kristensen, der er biologisk chefkonsulent ved Naturstyrelsen. 

Men hos Bælternes Fiskeriforening er de ikke i tvivl. De mener ikke, at det kan skyldes de almindelige år- til år- variationer.

- Sådan nogle forandringer kommer ikke på den her måde. De kommer over længere perioder. Det sker ikke fra dag til dag, som det her er sket, lyder det fra Allan Buch.