Følsomme gadelygter går videre

Det kvindelige firkløver fra Kolding, som har opfundet følsomme  gadelygter, er gået videre i DM i iværksætteri.

Under navnet Sensortion strøg pigerne fra IBC i Fredericia videre i den indledende runde i Kolding Storcenter. Gadelygterne forsynes med bevægelses-sensorer, så lyset kun tænder, når der er trafik på gaden.

Sparer CO2

Pigerne, Ditte Flach, Michelle Irani, Alberte Bilde og Julie Høeg har regnet ud, at samfundet kan spare spare masser af CO2, hvis gadelygterne slukker, hvis der ikke er bevægelse på gaden.

Ideen er bl.a. præsenteret for Fredericia Kommune, som var interesserede. Kommunen ville kunne spare 75 pct. på elregningen, hvis kommunen 11.500 lygtepæle fik monteret Sensortion.

Bruger ikke selv energi

Pigernes opfindelse er i øvrigt energibesparende i sig selv. Sensoren kører nemlig på batteri, som oplades i løbet af dagtimerne.
- Det betyder alt i alt, at systemet med at indbygge bevægelsessensorer i alle lygtepæle ikke kræver energi for at fungere, der er kun tale om en investeringsudgift, forklarer Ditte Flach.

De fire piger går på HHX på handelsskolen IBC i Fredericia. De konkurrerede med 79 andre elevvirksomheder fra Fredericia, Kolding og Vejle. Sensortion går videre til semifinalen i Odense.