Foråret er her: Hold godt øje med motorcyklerne i trafikken

I en femårig periode – fra 2011 til 2015 - kom over 130 personer til skade i motorcykelulykker på vejene i Syd- og Sønderjylland. Og det er særligt i forårs- og sommermånederne, at der sker uheld med motorcykler.

Kalenderen siger forår, og det betyder, at motorcyklisterne er tilbage på vejene.

I løbet af de kommende uger ventes antallet af motorcyklister på vejene i det syd- og sønderjyske igen at være på sit højeste. Derfor opfordrer Syd- og Sønderjyllands Politi både motorcyklister samt øvrige trafikanter til at udvise særligt hensyn til hinanden. 

En tidligere undersøgelse af 41 alvorlige motorcykelulykker, foretaget af Havarikommissionen i 2009, viser, at der er for høj fart involveret i en stor del af ulykkerne. Desuden viser undersøgelsen, at mange bilister overser motorcyklerne.

Motorcyklisternes høje fart øger risikoen for, at de kører galt, og at motorcyklisterne kommer alvorligt til skade. Men farten gør det også svært for de øvrige trafikanter at vurdere, hvor hurtigt motorcyklisterne kommer kørende, når for eksempel en bil skal ud fra en sidevej eller svinge i et kryds.

- Det er afsindigt vigtigt, særligt når motorcyklisterne lige skal ”banke rusten af”, at man i begyndelsen af motorcykelsæsonen er ekstra opmærksom. Man kan let overse en motorcykel, særligt hvis den kommer kørende med høj fart. Derfor er det vigtigt, at motorcyklisterne overholder hastighedsgrænserne og ifører sig pangfarvet motorcykeltøj, så de er nemme at få øje på. Samtidig skal bilisterne holde ekstra øje med motorcyklisterne, når de for eksempel skal svinge ud fra en sidevej, siger leder af færdselsafdelingen hos Syd- og Sønderjyllands Politi, vicepolitiinspektør Knud Reinholdt.

Det er særligt i kryds og i kurver, at uheldene med motorcykler sker, men også uheld på lige veje er der mange af i statistikken. Hver tredje tilskadekommen på motorcykel er kommet galt af sted i forbindelse med en eneulykke, hvor der ikke er involveret andre trafikanter. Også i de ulykker er for høj fart den primære årsag til, at ulykkerne finder sted.

 

De typiske motorcykelulykker:

1. En motorcyklist kører ind i et sving med for høj fart og mister herredømmet.
2. En bilist, der skal svinge til venstre, overser en modkørende motorcyklist.
3. En bilist, der kører ud fra en sidevej, overser en motorcyklist. Ofte kører motorcyklisten med for høj fart.
4. En motorcyklist er ved at overhale og opdager for sent, at bilen foran er ved at svinge til venstre.