Forstå ambulancestriden på to minutter: Sådan kørte Bios i grøften

Falck har undskyldt for smudskampagne mod konkurrenten Bios. Det sker efter fire års strid om ambulancekørsel.

- Dele af styrelsens udlægning af sagen er pinlig læsning.

Sådan siger direktør i Falck, Jakob Riis, efter at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er kommet frem til den foreløbige konklusion, at Falck har overtrådt konkurrenceloven.

Udmeldingen er seneste nyt i en sag, der foreløbigt har varet fire år - og tidligst bliver afsluttet ved årsskiftet, når styrelsen kommer med den endelige konklusion og dermed afgør, om Falck har misbrugt sin position på markedet.

Få overblikket over hele sagen her.

Strid om ambulancekørsel i Region Syddanmark

  • August 2014: Regionsrådet i Region Syddanmark vedtager, at det nye hollandskejede selskab Bios Danmark skal overtage ambulancedriften fra Falck i Syd- og Sønderjylland og på Fyn.
     
  • September 2015: Falck afgiver officielt ambulancedriften til Bios. Men Bios har ikke medarbejdere nok, og responstiden bliver længere.
     
  • Maj 2016: Region Syddanmark kræver, at Bios skal betale godt 13 millioner kroner i bod, blandt andet fordi selskabet ikke lever op til kravet om hurtig responstid. Det nægter Bios, som henviser til, at Falck har forhindret Bios i at få reddere nok, blandt andet fordi Falck ”hamstrer” reddere.
     
  • Juli 2016: Fyens Stiftstidende afslører, at Region Syddanmark har forudbetalt 31,5 millioner kroner for meget til Bios. Samtidig kommer Bios ud med et underskud på 42 millioner, så selskabet har ikke penge til tilbagebetaling. Bios erklæres konkurs, begæret af regionen.
     
  • August 2016: Region Syddanmark overtager ambulancedriften i Syd- og Sønderjylland og på Fyn.
     
  • Oktober 2017: To førende danske pr-folk var ifølge Berlingske hyret til at finde negative historier om Bios og selskabets direktører, da Bios overtog ambulancerne.
     
  • Maj 2018: Rabobank og boet efter Bios melder ud, at de vil sagsøge Region Syddanmark med påstand om, at regionen skal tilbagebetale en garanti på 55 millioner kroner.
     
  • 29. juni 2018: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i tre år undersøgt, om Falck misbrugte sin stilling på markedet. Styrelsens foreløbig konklusion er, at Falck overtrådte konkurrenceloven. Falck er uenig, men vælger alligevel at undskylde at have stået bag en smudskampagne.