Fortiden genoplives i Vejle Ådal

Ravningbroen i den sydlige ende af Vejle Ådal nær landsbyen Ravning er i gang med at blive genopbygget.

Kulturarvsstyrelsen har bevilliget godt 500.000 kroner til at genopføre rekonstruktionen af Ravningbroen. Broen er et af vikingetidens mest imponerende bygningsværker. Den nye bro skal afløse den gamle og nedslidte rekonstruktion, man kan se i dag.

Pengene til rekonstruktionen kommer fra de 15 millioner kroner, som A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har doneret til Kulturarvsstyrelsens projekt: Danmarks Oldtid i Landskabet.

Kamp med kejsermagten

Undersøgelser af Ravningbroen tyder på, at Harald Blåtand (død i 986) anlagde den i forbindelse med kampe imod den tyske kejsermagt. Den oprindelige bro var ca. 760 meter lang og blev konstrueret i øksetilhugget egetømmer.

Broen var fem meter bred, så to vogne kunne passere hinanden, og blev båret oppe af store egestolper, der var op til seks meter lange.

Den rekonstruerede bro er kun på ti meter i længden.

Rekonstruktionsarbejdet ledes af Vejleegnens Museers arkæologiske naturvejleder Katrine Lewinsky Moestrup, som har arbejdet intenst med at samle de nyeste forskningsresultater, så den nye rekonstruktion kommer så tæt på originalen som muligt.