Fugleinfluenza rammer besætning syd for grænsen: 30.000 høns skal aflives

En fjerkræavler i Slesvig-Flensborg Amt umiddelbart syd for den danske-tyske grænse er blevet tvunget til at slå hele sin besætning ned, efter der er fundet fugleinfluenza af type H5N8.

30.000 høns må lade livet, efter der er fundet fugleinfluenza af type H5N8 i en besætning syd for grænsen. Det skriver Flensborg Avis.

- Det kan jo betyde, at det også smitter ind i Danmark. Sker det, skal en eventuel smittet dansk besætning slås ned, og det vil ramme eksporten lige med det samme, siger Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef i Dansk Fjerkræråd, til TV SYD.

Smitten i besætningen er fundet, efter de tyske myndigheder tidligere på ugen slog alarm, da der blev fundet flere hundrede døde fugle omkring 100 kilometer syd for den dansk-tyske grænse, ligesom nye fund af døde fugle ved Egernførde og senest Slesvig fulgte de seneste dage. Torsdag meddelte Fødevarestyrelsen, at der også er fundet fugleinfluenza i døde fugle i Danmark.

Nu må de tyske myndigheder så konstatere, at fundene af døde fugle syd for grænsen har bredt sig til fjerkræbranchen, da en hel besætning altså er ramt af den frygtede H5N8 fugleinfluenza. Ifølge flere tyske medier ligger gården lige udenfor landsbyen Grumby små 40 kilometer fra den dansk/tyske grænse.

Besætning er isoleret

Det er ifølge Flensborg Avis det tyske Friedrich-Loeffler-Institut (FLI), der kom med den nedslående melding lørdag eftermiddag, og instituttet har allerede sendt et eksperthold til den smittede fjerkræfarm i et forsøg på at finde og inddæmme smittekilden. 

Den smittede fjerkræfarm er straks blevet isoleret fra omverdenen, og den tyske økonomiminister Christian Schmidt (CSU) har indkaldt til krisemøde.  

Der er endnu ikke fundet fugleinfluenza i besætninger på dansk jord, men smittefaren er altså nu rykket tættere på. En række fjerkræavlere i det sydjyske har derfor valgt frivilligt at isolere deres besætninger, og udstillinger er blevet forbudt med øjeblikkelig varsel af Fødevarestyrelsen.

Fokus på biosikkerhed

Jørgen Nyberg Larsen fortæller til TV SYD, at det er en nedslående nyhed for fjerkræbranchen.

- Det er vi jo selvfølgelig ikke glade for, siger han.

Og ifølge ham er det vigtigt, at isolering af fjerkræene ikke står alene.

- Ud over at holde fuglene indendørs, så handler det om, at der skal strammes op på biosikkerheden nu. Det handler om ikke at få besøg, at skifte tøj og at desinficere værktøjer, man skal have med ind i stalden. Og så at få lukket stalden helt af, så der ikke kommer hverken mus rotter eller andet ind i stalden, siger Jørgen Nyberg Larsen til TV SYD.  

Den farlige influenzavirus medfører, at selv sunde dyr dør inden for 48 timer efter, at de er blevet smittet. Sygdommen smitter normalt ikke til mennesker.