Gasopfindelse kan blive nyt eksporteventyr

Ny teknologi betyder at de i Billund får mere ud af skidtet. Meget mere.

Billund Bio Refinery, der hører under Billund Vand, havde verdenspremiere i dag. De kunne præsentere et nyt biogasanlæg, der ikke ligner de andre. I hvert fald ikke når det kommer til udbyttet. Det er nemlig hele 50% større end på de kendte anlæg.

- I anlægget blander vi organisk affald med spildevand, fortæller administrerende direktør i Billund Vand, Ole Johnsen.

Få forklaringen på den nye teknologi her

Teknologien er enkel men ikke helt billig at tage i brug. Ole Johnsen vurderer, at man skal have spildevand fra mindst 100.000 mennesker, før anlægget bliver en overskudsforretning.

Han forklarer også gerne, hvordan det kan lade sig gøre at vride 50% mere biogas ud af spildevand og affald.

- Helt forenklet, så fungerer moderne biogasanlæg ved, at man tager kulstoffet i materialet og udnytter det til methan. Med thermisk hydrolyse, som det nye anlæg bruger, så knækker man cellekernerne, og får adgang til kulstoffet indeni cellerne, og derfor kan vi med den nye teknologi producere så meget mere biogas, uddyber Ole Johnsen.

Branchen forudser, at den nye teknologi nok skal blive et hit, og forudser et nyt eksporteventyr.

- Der er kæmpe muligheder for eksport. Vi har allerede kontakt med folk helt i Australien, der er interesserede siger  Direktør for Branchefællesskabet for Intelligent Energi, Helle Verdoner, til TV SYD.

Også direktør Ole Johnsen spår teknologien en lys fremtid.

- Vi har solgt teknologien til virksomheder i Korea, og der er mange i resten af verden, der ønsker det, siger Ole Johnsen til TV SYD.