Grænsekontrol kan være ulovlig, men ikke umulig

Danmark opfylder næppe EU’s regler for at forlænge grænsekontrollen. Men det forhindrer ikke Dannmark i at forlænge kontrollen alligevel.

Den midlertidige kontrol ved den tyske grænse udløber den 12. november, men regeringen vil formentlig have den forlænget. Dermed går Danmark imod reglerne i Schengen-samarbejdet, men politisk set kan det sikkert godt lade sig gøre. 
Det siger Henning Bang Fuglsang Madsen, som er lektor i international ret ved Syddansk Universitet. 
- Ifølge Schengen-reglerne skal der være åbne grænser, men en regering må indføre midlertidig grænsekontrol, hvis det akut er nødvendigt for den indre orden og sikkerhed. Det er bare ikke den situation, vi står i nu, så ifølge Schengen skal vi åbne grænsen igen, siger lektoren.

Farvel til Schengen?
Selv om grænsekontrol er imod reglerne, er det ikke umuligt at fortsætte kontrollen.
- Juraen er enkel. Men det er en politisk vurdering, om kommissionen til november vil sige, at Danmark skal åbne grænsen. EU-kommissionen har ingen sanktioner mod Danmark, hvis vi forlænger kontrollen. Den eneste mulige sanktion vil være, at de andre Schengen-lande ønsker Danmark ud af samarbejdet, fordi vi overtræder reglerne”. 
”Vi har grænsekontrollen, fordi regeringen er sluppet af sted med at bedrive civil ulydighed overfor kommissionen. Man kan slippe af sted med meget, hvis man har de rigtige venner og lægger tingene rigtigt til rette, siger Henning Bang Fuglsang Madsen.  

Ikke akut trussel
I januar indførte regeringen midlertidig grænsekontrol med den begrundelse, at Danmarks orden og sikkerhed var truet på grund af det voldsomme immigrationspres. Lektoren mener ikke, at den begrundelse holder nu.
- Der var flygtninge på de sønderjyske motorveje, men det gav ikke i sig selv mere uorden end et større trafikuheld, og der var plads nok i de danske asylcentre og teltlejre. Siden er tilstrømningen faldet markant. Så kan regeringen sige, at kontrollen har sikret, at vi ikke oversvømmes af asylanter og immigranter. Men det vil kommissionen sikkert afvise, fordi tilstrømningen også er faldet i resten af Europa, efter EU har lavet en aftale med Tyrkiet, og der er lukket nogle menneskesmugler-ruter og ydre grænser, siger lektoren.  
Ifølge Schengen-reglerne skal der være en konkret, akut trussel, for at et Schengen-land må indføre en midlertidig kontrol.
- Det kan være ved et klimatopmøde eller et terrorangreb, hvor man forhindrer bøller i at rejse ind eller gerningsmænd i at rejse ud. Men nu har vi ikke en akut trussel, siger Henning Bang Fuglsang Madsen. 

Ingen EU-kommentar
TV SYD har spurgt EU-kommissionen, hvordan den vil forholde sig til et dansk ønske om at forlænge kontrollen. Men en talsmand fra kommissionens kontor for immigration svarer, at kommissionen ikke vil forholde sig til “hypotetiske spørgsmål”. 

Se tv-indslaget fra torsdag aften her: