Grænsen præger Smagen af Sønderjylland

Forskningens dag drejer sig i Aabenraa om Smagen af Sønderjylland. Madkulturen er præget af, at grænsen er flyttet frem og tilbage.

Aabenraa Kommune og Business Aabenraa samarbejder om Forskningens døgn, som foregår mandag og fredag. Temaet er sunde fødevarer og sønderjysk kvalitet. Målet er at styrke kendskabet til sønderjyske fødevarer.

- Vores sønderjyske madtradition er meget præget af, at grænsen har været så flydende, siger Bjarne Jønson Buthler, som er kok og faglærer på  EUC Aabenraa. Grænsen er flyttet frem og tilbage, og vi har fået rigtig meget tysk kultur, der er svømmet ind over Danmark. Det tror jeg har været med til at præge, hvad der er sønderjysk.

Han nævner sønderjyske pølser som et eksempel.

- Vi har rigtig mange slagtere hernede, som er dygtige til at lave pølser. Og det er helt klart en arv fra Tyskland. Og den måde vi producerer  pølser på, og hvad der er i en ringriderpølse er helt klart inspireret af vore tyske aner, konstaterer Bjarne Jønson Buthler.

- Vi vil gerne sætte sønderjyske fødevarer på verdenskortet, for vi har noget ganske særligt at byde på. Forskningens Døgn er en oplagt anledning til at styrke kendskabet til branchen og skabe ny viden, siger borgmester Thomas Andresen forud for arrangementet.

quote

- Vi har rigtig mange slagtere hernede, som er dygtige til at lave pølser. Og det er helt klart en arv fra Tyskland.

Kok og faglærer Bjarne Jønson Buthler, EUC Aabenraa

 

Der deltager i alt 13 klasser – ca. 370 studerende. De kommer fra Aabenraa Statsskole, IBC, Teknisk Gymnasium HTX, SOSU-Syd, VUC Syd og IBA Kolding. 

Forskningens Døgn blev kickstartet 28. marts, hvor de studerende fik inspiration til deres opgave via blandt andet forskeroplæg og tips til det digitale fødevaremagasin. De har efterfølgende mulighed for at besøge sønderjyske fødevarevirksomheder for at få indsigt i virksomheden med særlig vægt på det tema, som klassen har valgt at arbejde med.

Elever fra 13 klasser i Aabenraa laver opgaver om Smagen af Sønderjylland.
Elever fra 13 klasser i Aabenraa laver opgaver om Smagen af Sønderjylland.