Hjælp til landmænd: Eva Kjer vil gøre op med generende diger

Sønderjyske landmænd er generet af gamle regler om diger på deres marker. Derfor så flere politikere tirsdag nærmere på problemet.

Baggrunden for mødet er, at kulturminister Bertel Haarder og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen den 3. juni 2016 udsendte en fælles opfordring til kommunerne om at foretage en konkret udpegning af de beskyttelsesværdige diger.

Landbruget ønsker en lempelse i reglerne i forhold til de diger, der er fjernet for mange år siden. Landmændene mener, at det kan være uhyre vanskeligt at bevise, om det der er fjernet, rent faktisk er bevaringsværdigt. Sagerne er, ifølge landmændene, meget gamle, og de daværende ejere kan have slået markerne sammen i god tro på grund af mangelfulde kortoplysninger. De mener derfor, at tvivlen bør komme landmændene til gode, så digerne kan få en ny og mere hensigtsmæssig placering.

Det er Eva Kjer Hansen som udgangspunkt enig i.

quote

I dag er der meget større marker end for 100 eller 200 år siden. Derfor synes jeg, at man skal modernisere reglerne. Nogle steder kunne man opnå en større gevinst for dyre- og plantelivet, hvis man fik lov til at flytte diget et andet sted hen.

Eva Kjer Hansen, medlem af Folketingets Kulturudvalg, Venstre

- Nogle af de her diger ligger i vejen for en optimal drift på arealerne. Det er fordi landbruget har udviklet sig. I dag er der meget større marker end for 100 eller 200 år siden. Derfor synes jeg, at man skal modernisere reglerne, siger medlem af Folketingets Kulturudvalg, Eva Kjer Hansen (V), til TV SYD.

Det glæder landmændene.

- Det er ikke nødvendigt at bevare det gamle billede af Danmark over hele landet. Det er nok, hvis du har nogle steder, hvor du kan vise, hvordan det så ud, siger landmand Claus Wildenschild.

Eva Kjer Hansen vil nu give landmændene en hjælpende hånd.

- Man kan udvise noget mere fleksibilitet i forhold til, hvilke diger der skal bevares. Stendiger, gamle kirkestier og diger med særlig betydning i forhold til at mindes os om udviklingen skal bevares. Men nogle steder kunne man opnå en større gevinst for dyre- og plantelivet, hvis man fik lov til at flytte diget et andet sted hen, uddyber den tidligere landbrugsminister.