Millioner til forskønnelse: Højer under forvandling - det nyder Morten godt af

Morten Jepsen har fået del i de 250 millioner kroner til Tøndermarsken. Nu er hans snart 300-årige bevaringsværdige hus snart færdigt.

Støv overalt og håndværkere, der bruger toilettet. Så ved man nogenlunde, hvordan Morten Jepsen og hans familie fra Højer har det i dag efter knap et halvt år med håndværkere.

- Det har været en drøj omgang med murere og tækkefolk i fire en halv måned. Det er længe, siger Morten Jepsen til TV SYD, da vi besøger ham igen efter et halvt år.

quote

Det har været det hele værd. Jeg er fuldt ud tilfreds med resultatet.

Morten Jepsen, Højer

I Tøndermarsken er en række fonde gået sammen om at bruge i alt 250 millioner kroner på fem år for at gøre stedet til et bedre sted at besøge, bo og arbejde i. I Højer Byfond ligger 21 millioner kroner, som potentielt 140 ejere af  bevaringsværdige ejendomme i byen kan søge om at få andel i.

Morten Jepsen har søgt og fået 350.000 kroner. Det svarer til halvdelen af udgiften til murer og tækker. I juni var TV SYD for første gang på besøg hos ham.

Efter i mere end fire måneder at have haft håndværkere på besøg, er der nu endelig udsigt til, at renoveringen er ved at være færdig. Og det er tiltrængt, mener han.

Morten Jepsens hus i Højer er blevet renoveret for langt over en million kroner med støtte fra Højer Byfond.
Morten Jepsens hus i Højer er blevet renoveret for langt over en million kroner med støtte fra Højer Byfond.
Foto: Jacob Schjødt-Pedersen

- Men det har været det hele værd. Jeg er fuldt ud tilfreds med resultatet, fortæller han.

Hans hus har fået nyt tag og skiftet mere end 6.000 mursten. Det var tiltrængt, idet huset har mere end 260 år på bagen. På hans ejendom står der 1756, men han mener, huset er ældre, og at årstallet måske er udtryk for en ombygning.

54 har søgt byfonden

Ud af de 250 millioner kroner til hele Tøndermarsken skal de 86 millioner kroner bruges til Højers forskønnelse, og ikke kun Morten Jepsen har besluttet sig for at bidrage til byens forskønnelse.

54 husejere har nu søgt om tilskud til renovering af deres ældre bygninger i byen, og det synes Morten Jepsen er en enestående chance for husejerne i Højer.

Højer Byfond

  • Højer Byfond yder økonomisk støtte til restaurering og istandsættelse af bevaringsværdige og fredede huse i Højer.
  • Der bliver blandt andet søgt støtte til restaurering og istandsættelse af facader, vinduer, døre og tag.
  • Der er i alt 21 millioner kroner i fonden.
  • Af dem er 4,5 millioner kroner allerede bevilget.

- Det er med at få det gjort nu, fordi det godt kan betale sig. For eksempel er det jo kun materialeprisen, man betaler ved nye vinduer, når man får 70 procent i tilskud til dem, siger Morten Jepsen, der dog også godt ved, at folk i Højer er specielle på det punkt.

- Hernede er vi et folkefærd, som synes, at vi ikke får nok støtte. Men hvis naboen får renoveret sit hus, kan det være, at man selv overvejer at få gjort det samme, siger han.

Først færdig i 2020

Morten Jepsen er ikke helt færdig med renoveringen af sin gamle gård. Pengene fra Højer Byfond må kun bruges til udvendige formål som tag og murværk. Resten står han selv for. Han har med sin baggrund som snedker selv stået for den indvendige restaurering, hvor blandt andet gulve, elkabler og varmesystem er skiftet. Udendørs er vinduer og trappesten sidste etape, og det er også en større omgang.

- Vi regner med at påbegynde arbejdet med vinduerne næste efterår og så montere dem i foråret 2020, siger han.

Selvom Morten Jepsen har fået 350.000 kroner i tilskud, har han selv smidt mere end en million i renoveringen. Og det har været dyrere, end han på forhånd havde budgetteret med.

Morten Jepsens hus i Højer er blevet renoveret for langt over en million kroner.
Morten Jepsens hus i Højer er blevet renoveret for langt over en million kroner.
Foto: Jacob Schjødt-Pedersen

- Jeg stoppede med at holde regnskab efter den første million.  Jeg synes simpelthen ikke, det kunne være rigtigt, at jeg havde regnet så meget forkert, siger Morten Jepsen, der bor i huset sammen med sin kone, Sandra, og deres fire-årige søn Albert.

I fred for svinende håndværkere, under nyt tag og bag tætte fuger i mange år frem.