S: Hormonforstyrrende stoffer i legetøj skal frem i lyset

Forældre skal kunne handle i god tro uden at give skadelige stoffer til deres børn, siger Christian Rabjerg Madsen fra Socialdemokratiet.

Tirsdag fortalte TV SYD, at toårige Olivia har leget med en plasktikbold, der indeholder 47,6 procent ftalater. Det er ulovligt at bruge ftalater af typen DIBP i legetøj til børn i alderen 0-3 år, men plastikbolden er ikke solgt som legetøj, men derimod som et redskab i et byggemarked. Det betyder, at det ikke er ulovligt. Men det er helt forkert, mener Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen.

-Når forældre handler i god tro, men faktisk risikerer at udsætte deres børn for en høj mængde af hormonforstyrrende stoffer, så er der noget helt galt. Hormonforstyrrende stoffer i legetøj til børn skal ikke leve i skalkeskjul på hylderne, siger Christian Rabjerg Madsen til TV SYD.

Plastikbolden stammer fra firmaet Sam Partner, der ligger i Kolding. Olivias forældre har ikke på noget tidspunkt vidst, at bolden har indeholdt hormonforstyrrende stoffer, der vil kunne skade deres datter.  

- Det bør være producentens ansvar at skilte med, at det her er ikke noget, vi skal lade en toårig lege med, sagde Peter Buchreitz Løwenstein, der er far til Olivia, i går til TV SYD.

Det er Christian Rabjerg Madsen enig i.  

-Vi ved, at børn i alderen 0-3 er særligt følsomme over for hormonforstyrrende stoffer, så når legetøj til børn bliver solgt under påskud af et ”redskab”, så misleder vi forældrene og skader børnene. Det er ikke godt nok, siger han.

Miljøordføreren vil på den baggrund stille en række spørgsmål til miljøminister Esben Lunde Larsen, der må svare på, hvordan farligt legetøj kan ende på hylderne under falsk varebetegnelse.