Horsens' Christiania er et trækplaster

Det er så populært at tage på rundvisning til Sydhavnen i Horsens, også kaldet Klondyke at byens museum nu udvider programmet.

”Horsens' Christiania” eller ”Klondyke” – Sydhavnen i Horsens har mange navne. Her ligger omkring 70 forskellige træskure bygget af en broget flok mennesker, der elsker havgus, fiskeri, robåde og en snak over en bajer – og det er et trækplaster for byens beboere.

Lejerne af husene på Sydhavnen i Horsens bryder sig dog ikke om museets betegnelse som et Christiania. For der sælges ikke hash og hamp på Sydhavnen som der gør i hovedstadens Christiania.

- At man i godt naboskab kan udvikle et fristed med fantasifulde huse og farver med det ene formål at hygge sig med hinanden i al slags vejr, mens andre betaler millioner af kroner for at bo ved havn og fjord, det er værd at fortælle i en verden fyldt af systemer, regelsæt og offentlige væsner, siger arkæolog og kulturhistorisk formidler Allan Skou Larsen fra Horsens Museum.

Det beviste museets eneste rundvisning på havnen da også, da den blev den mest populære rundvisning i år. 200 horsensianere var mødt op for at få historier fra kanten af havnebassinet, hvor der er skabt et helt specielt kulturmiljø. Her kan den enkelte skurejer boltre sig med selvbyggeprojekter i meget forskellige byggestilarter og -kvaliteter. Farverne skifter fra grå og brun til postkasserød, dybblå og skriggul. Dingenoter og ting og sager hænger på husgavle og bunker af genbrugstræ og paller venter på at blive brugt til nye projekter eller reparationer.

- Mange af de lokale historier, vi fortæller, findes ikke i historiebøgerne, dem må vi selv finde frem fra f.eks. gamle aviser, vejvisere, offentlige papirer eller i gamle breve, siger arkæolog og kulturhistorisk formidler Allan Skou Larsen fra Horsens Museum.

Se med fra ”Horsens' Christiania” i dag
Få historierne om stedet og mød nogle af skurejerne, når programmet Naboer i dag besøger ”Horsens' Christiania” på Sydhavnen. Det er direkte kl. 14 og genudsendes kl. 19.55 og 22.35 på TV SYD+.

TV SYD har tidligere sendt serien Klondyke om livet på kanten af Sydhavnen i Horsens.