Husker du flygtningene på motorvejen? Sådan vil regeringen undgå lignende scener

Regeringen vil indføre en såkaldt nødbremse, så asylansøgere kan afvises ved den dansk-tyske grænse, hvis der opstår situationer som sidste år.

Den 9. september sidste år er det præcis et år siden, at omkring 300 flygtninge stoppede trafikken på den sønderjyske motorvej, da de gik fra Padborg mod Rødekro. Scener som denne, vil regeringen gerne undgå, udspiller sig igen.

Regeringen lægger op til at stramme udlændingepolitikken markant som led i deres omtalte 2025-plan. Og en del af de stramninger kommer til at omfatte en nødbremse, som regeringen kalder det i den plan, som er fremlagt tirsdag.

- Vi indfører en nødbremse mod ukontrollable flygtningestrømme, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tidligere på dagen på et pressemøde.

- Vi skal ikke igen have flygtninge og migranter til at vandre på danske motorveje. Nødbremsen skal gøre det muligt at afvise asylansøgere på grænsen og sende dem tilbage, hvis vi får en situation, som ligner den, vi oplevede i september 2015, hedder det i 2025-planen.

Flygtninge på motorvejen

I det nye udlændingeudspil, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) præsenterede tidligere tirsdag, fremgår det, at regeringen - ud over at ville hjemsende flere og afvise nye kvoteflygtninge – skal kunne aktivere en ny nødbremse.

Og regeringen vil altså hive i nødbremsen, hvis der opstår situationer som i september sidste år, hvor flygtninge kom gående på den sønderjyske motorvej E45 fra Padborg mod Rødekro, hvor der med statsministerens ord ”gik hul på Europa”.

Det betyder i praksis, at Danmark fremover skal kunne afvise asylansøgere ved grænsen, ”hvis der opstår en krisesituation, der sætter de danske grænser under pres”, som det fremgår af udspillet. Det er i dag ikke muligt at afvise udlændinge, der søger asyl ved grænsen til et andet europæisk land.

Netop det sydjyske land besøger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag, hvor han inviterer til dialogmøde på Gram Slot for alle. Her er der mulighed for at stille statsministeren spørgsmål til blandt andet 2025-planen.

Se hele regeringens nye udlændingeudspil her.