Indtægter for vindenergi suser ud af kommunen

Tønders borgmester gør oprør mod pengestrømmen fra vindmøllerne og kræver nu penge for at lægge kommune til nye vindmøller.

Tønder kommune må nøjes med ulemperne ved mange af de store vindmøller. For indtægterne fra dem går typisk til energiselskaber som Vattenfall og Dong.

Beskatning ikke i Tønder

Ofte går hele indtjeningen til investor, der bliver beskattet dér, hvor hovedkontoret ligger, hvad enten det er i Fredericia, København, Stockholm eller andre steder langt uden for kommunen.

Borgmester: Vi har ulemperne

- Når vi ser Vattenfalls store møller snurre i vinden, tror vi måske, at det gavner den lokale økonomi, men det gør det ikke. Hele indtjeningen og skatten af indtjeningen ryger til Vattenfall eller til andre udenlandske investorer. Vi har generne af støj fra og udsigten til møllerne, men vi har ikke indtjeningen, siger borgmester Laurids Rudebeck (V), Tønder.

Ud i vandet med dem

Han peger på, at myndighederne i Tyskland har ændret reglerne, så der også er lokal profit i at lægge jord til vindmøller.

- Man kunne forestille sig, at der gik fem øre per kilowatt-time til kommunen, siger Laurids Rudebeck, der mener, at vindmøller i modsat fald hører til på vandet.

Beskedent krav

Borgmesterens forslag høster stor ros fra professor og ekspert i vindmølleøkonomi ved Aalborg Universitet, Frede Hvelplund:

- Jeg synes endda fem øre til kommunekassen lyder meget beskedent. Det kunne sagtens være 20 eller 30 øre, siger han til JydskeVestkysten.

Krav til energiministeren

Laurids Rudebeck vil fremlægge sit krav for energi- og klimaminister, Martin Lidegaard (Rad. V.)