Jo rigere man er, jo mere snyder man

Bedrag og overforbrug har ikke nødvendigvis noget at gøre med økonomi, siger psykolog efter havnesagerne.

Man behøver ikke at være personlighedsforstyrret eller økonomisk kriminel for at blive rodet ind i sager som dem i havnene i Horsens og Vejle.

Det siger psykolog Marie Aagaard Larsen fra Gram til TV SYD.

Hun understreger, at hun taler generelt og ikke om havnesagerne i Horsens og Vejle.

Der er mange forskellige grader og størrelser af økonomisk løgne/snyd/bedrag, siger Marie Aagaard Larsen:

- Der findes et interessant forsøg, udført af en af mine kollegaer i USA.  I et terningespil, hvor man kunne vinde 50 dollar, viste det sig, at de rige oftere snød og forsøgte at lyve sig til bedre terningekast, end de i virkeligheden fik, fortæller Marie Aagaard Larsen:

"Selvom om 50 dollar er et relativt lille beløb for dem, så snyder de tre gange så meget," konkluderer Berkley-psykologen Paul Piff fra University of Berkeley.

- Der har været mange sager de seneste år. Og når man graver i de værste af dem, står det ofte tydeligt, at det har kunnet lade sig gøre, fordi ledelsen og eller bestyrelsens kontrolmekanismer har svigtet. Måske har de endda været spundet direkte eller indirekte ind i det, f.eks. ved at have deltaget på for dyre rejser.

- Der er i dag heller ikke det samme store negative stigma forbundet med økonomisk kriminalitet som tidligere. F.eks. ser man ofte en Klaus Riskær i Se og Hør, uden at der står noget om, at han er tidligere straffet, siger Marie Aagaard Larsen