Jublende amatørarkæologer: Pludselig var der guld i den sorte muld

Tre amatørarkæologer fandt i sidste uge Danmarks største guldskat fra vikingetiden. Syv armringe blev det til, da deres metaldetektorer bippede løs.

Marie Aagaard Larsen drog i sidste uge på skattejagt sammen med manden Kristen Nedergaard Dreiøe og deres fælles ven Poul Nørgaard Pedersen. De tog detektorer i hænderne og ville bruge nogle timer i sommersolen på at søge på en mark ved Vejen. Men pludselig udviklede dagen sig til noget helt særligt, da de fandt hele syv armringe. Én i sølv og seks i guld.

- Det er en af de største dage i mit liv, og det vil det nok være for evigt, fortæller den ene af finderne, Marie Aagaard Larsen til TV SYD.

Efter kort søgen tid lød det første bip for de glade findere.

- Den siger bip ret højt, og så knæler jeg ned og graver et hul og så står solen ned, og der er guld i sort muld, husker Marie Aagaard Larsen tilbage.

Men der var ikke kun bid for hende. Kort efter stod de med tre guldringe i hænderne - én hver.

- Jeg skulle faktisk næsten ikke grave. Vi viftede bare lidt jord til side, så lå det der. Det var bare en helt vild følelse altså, fortæller hendes mand Kristen Nedergaard Dreiøe til TV SYD og bliver suppleret af Poul Nørgaard Pedersen, der også fandt guld:

- Det var jo helt fantastisk. Det er jo en drøm.

840 gram guld

Efter kort tid med tre guldringe i hænderne, skyndte de sig at tage et billede og sende en e-mail til Museet på Sønderskov. Den landede straks hos arkæolog Lars Grundvad, som er museumsinspektør på museet.

 Og han blev imponeret over mailen:

- Det kommer aldrig til at ske igen. det tror jeg ikke på, vi skal nok finde noget fedt, men at stå med et kilo guld, det kommer ikke til at ske igen, mener Lars Grundvad, der er museumsinspektør på museet i Vejen.

Fundet viste sig at være Danmarks største guldskat fra Vikingetiden med sine omkring 840 gram guld – og derudover en sølvring.

Team Rainbow Power i fuldt ornat. Fra venstre er det Poul Nørgaard Pedersen, Marie Aagaard Larsen og Kristen Dreiøe.
Team Rainbow Power i fuldt ornat. Fra venstre er det Poul Nørgaard Pedersen, Marie Aagaard Larsen og Kristen Dreiøe.
Foto: Jørn Larsen

Skattens præcise fundsted holdes hemmeligt indtil videre, så museet i fred og ro kan undersøge området. For finderne er i samarbejde med Museet på Sønderskov fortsat i gang, så der kan stadig dukke mere op.

Og for Marie Aagaard Larsen er skattejagten ikke slut.

- Jeg har blod på tanden, og om jeg så aldrig finder guld igen, så er det ikke det, det handler om, men jeg er stolt over at have været med til at finde det her fund, siger hun glad til TV SYD.

Museet på Sønderskov håber at kunne udstille skatten på museet, inden den sendes til National­museet i Købehavn, hvor den vil blive nærstuderet og danefævurderet, så de tre amatørarkæologer  kan få deres findeløn.