Haderslev kæmper for at bevare kampfly

Venstre og Socialdemokraterne vil bevare Fighterwing Skrydstrup, når de nye kampfly skal i aktion. Også Haderslev Kommune vil bevare arbejdspladserne.

Haderslev Kommune har nedsat til ”task force”, som skal arbejde for at flybasen i Skrydstrup fortsat skal eksistere, når F-35’erne afløser F-16, som har været stationeret i byen i mange år.

Forsvarsminister Peter Christensen, der bor i Sønderjylland, har sagt, at Skrydstrup fortsat skal være base for de danske kampfly – også når de nye fly kommer. Den melding glæder Jesper Petersen fra Socialdemokraterne:

- Jeg er glad for, forsvarsministerens udmelding. Den vil Socialdemokratiet holde ham fast på i de forhandlinger, der starter nu. Sådan, at når forhandlingerne er slut, så er uklarheden væk, og det er slået helt fast, at også næste generation kampfly skal operere fra Skrydstrup, siger Jesper Petersen, der er valgt i Haderslev-kredsen og medlem af Folketingets forsvarsudvalg,til TV SYD.

Regeringens valg af F-35 som nyt kampfly betyder, at der vil gå mere end ti år, før de nye danske kampfly er fuldt klar til at løfte arven fra F-16-jagerne.

 

 

Ti år før nye kampfly er klar

Regeringens valg af F-35 som nyt kampfly betyder, at der vil gå mere end ti år, før de nye danske kampfly er fuldt klar til at løfte arven fra F-16-jagerne.

 Se tidslinjen for udskiftningen her:
 * 2021: Det første af de nye fly leveres. Det sker formentlig på en base i USA, og det bliver dermed første gang, at en dansk pilot får mulighed for at flyve et F-35-fly.
 * 2024: De danske F-16-fly flyver for sidste gang.
 * 2026: Det sidste F-35-fly leveres.
 * 2027: De sidste piloter til F-35 ventes uddannet, og den danske kampflystyrke er igen på sit højeste.
 * I perioden 2022-2024 vil Danmark ikke kunne medvirke i internationale missioner, da piloterne i disse tre år skal være hjemme for at dygtiggøre sig i at operere de nye fly.
 * Det danske afvisningsberedskab opretholdes dog i de tre år.
 Kilder: Forsvarsministeriet.