Karla levede med hjerteflimmer i næsten syv år uden at vide det

Hjerteflimmer øger risikoen for blodpropper, og i Region Syddanmark lever over 26.000 med hjertesygdommen - mange ved det bare ikke.

Hurtig og uregelmæssig puls, fornemmelse af uro i brystet, svimmelhed og træthed. Det er symptomer som mange ignorerer. Men det er en fejl. Det er nemlig symptomerne på hjerteflimmer - en sygdom, der øger risikoen for blodpropper i hjernen. 

Karla Emilie Nielsen fra Broager har de sidste otte år haft symptomer på hjerteflimmer, men det er først for halvandet år siden, hun blev klar over, hvad hun fejlede.

- Hjertet hamrede og bankede, og jeg havde høj puls. Jeg vidste ikke, hvad det var. Der var ingen i min omganskreds, naboer eller arbejdskollegaer, der havde hjerteflimmer, så hvordan skulle jeg vide, at det var det?, siger hun til TV SYD. 

Selvom der gik lang tid før Karla Nielsen opdagede, at hun led af hjerteflimmer, har hun ikke haft blodpropper. Men to nye undersøgelser, som bl.a. Hjernesagen står bag, viser, at fire ud af ti patienter med hjerteflimmer først opdager sygdommen efter de har fået en blodprop.

I følge Hjernesagen skyldes det i høj grad den uvidenhed, der er omkring symptomerne på hjerteflimmer. 

- Tallene er alarmerende, men ikke overraskende. Mange oplever symptomerne, men agerer ikke på det, og det viser de her tal helt tydeligt. Der er for lidt viden, siger direktør i Hjernesagen, Lise Beha Erichsen, til TV SYD.

Blodpropper i hjernen er en af de hyppigste dødsårsager i Danmark, ligesom det er den mest almindelige årsag til handicap hos voksne. Lise Beha Erichsen mener, at der skal sættes fokus på symptomerne i en landsdækkende kampagne for at få tallene ned. 

- Blodpropper er den dyreste sygdom at behandle. Derfor bør sundhedsstyrelsen og kommunerne have en interesse i at forebygge mod det, siger hun. 

For Karla Nielsen har det været helt afgørende, at hun nu er bevidst om, at hun lever med en sygdom i hjertet. 

- Jeg har ikke haft nogle store anfald det sidste halvandet år. Og det er fordi jeg tager hensyn til min sygdom. Man kan ikke dø af hjerteflimmer - man kan dø, hvis man ikke gør noget ved det, siger hun til TV SYD.