Første EUX-murer får hue på: Klar til både arbejde og videregående uddannelse

Rybners har oplevet en stor stigning i nye EUX-elever. Nu er første hold af EUX-murere færdige.

”Fuck janteloven – jeg er murer” står der indgraveret på skyggen af Anja Parus’ studenterhue. Anja Parus er ikke hvilken som helst murer, hun er EUX-murer - og endda den første af slagsen, der er uddannet fra Rybners i Esbjerg.

quote

Først vil jeg rigtig gerne ud og arbejde som murer i nogle år, og så kunne jeg godt tænke mig at blive ingeniør en dag.

Anja Parus, murer

- Det er rigtig dejligt, siger Anja Parus, efter hun har fået 12 i sin afsluttende eksamen.

En EUX er en erhvervsuddannelse med fag på gymnasialt niveau. For eksempel har Anja haft dansk og matematik på A-niveau, udover undervisning i murerfaget, naturligvis.

- Jeg var lidt skoletræt, så jeg ville gerne arbejde, og det får man jo lov til som murer. Her er der afveksling mellem det praktisk og det boglige, forklarer Anja Parus om sit valg.

Til forskel fra en almindelig erhvervsuddannelse kan Anja Parus søge direkte ind på en lang række videregående uddannelser, og det er netop, hvad hun planlægger.

- Først vil jeg rigtig gerne ud og arbejde som murer i nogle år, og så kunne jeg godt tænke mig at blive ingeniør en dag, siger hun.

På Rybners oplevede man sidste år en stor stigning i antallet af EUX-elever. I 2018 var der 121 EUX-elever, hvilket svarer til en stigning på 57 procent i forhold til forrige år.