Kommune til kontanthjælpsmodtager: Hæv din pension

En 60-årig mand føler sig urimeligt behandlet af Kolding Kommune. De kræver nemlig, at han hæver sin pensionsopsparing i stedet for at få kontanthjælp.

”Hæv din pensionsopsparing og lev af den indtil pengene slipper op.” Den besked fik 60-årige Mogens Mortensen af Kolding Kommune. Mogens Mortensen er på kontanthjælp og bor lige nu på et forsorgshjem. Men om ganske få måneder er han nødt til at leve af sin beskedne pensionsopsparing.

- Det er ikke rimeligt. Det er penge, jeg selv har indbetalt. Politikerne har i mange år sagt til os, at vi skal tænke på vores alderdom og spare op til pension. Vi gjorde som vi fik besked på og nu kommer de så og tager pengene før tid, siger Mogens Mortensen til TV SYD.

Se hele indslaget om Mogens Mortensen og hans pensionsopsparing her.

160.484 kroner står der på Mogens Mortensens pensionsopsparing. Og når han efter ordre fra kommunen hæver pengene, så bliver over halvdelen spist af skat. Han skal nemlig betale 60 % i skat af opsparingen. Det efterlader ham med mindre end 65.000 kroner. Dem kan han ifølge sine egne beregninger leve af i 7 måneder.

Men beskeden fra Kolding Kommune er faktisk lige efter bogen. Kommunen gør nemlig brug af en lov, der gør det muligt for kommunen at kræve at kontanthjælpsmodtagere hæver deres pension og lever af den, i stedet for at være på offentlig forsørgelse. Og formanden for beskæftigelsesudvalget i Kolding Kommune, Mette Balsby (V), mener derfor bare, at kommunen gør, hvad de skal.

- Jeg synes, at der er en lov vi skal holde som kommune. Derudover mener jeg, at man skal være selvforsørgende, hvis man kan, og det er der også mulighed for i den her sag, siger Mette Balsby til TV SYD.

Fakta

  • Reglerne står i loven om aktiv socialpolitik.
  • Når man har været på kontanthjælp i seks måneder, må kommunen kræve, at man hæver sin pensionsopsparing.
  • Meningen er, at man skal leve af pensionspengene, indtil de slipper op. Først derefter kan man komme på kontanthjælp igen.
  • Det er kun firmapensionsordninger, som kommunerne kan kræve at man får udbetalt.