Kræftens Bekæmpelse kritiserer: For få får genoptræningsplan

Alt for mange kræftpatienter bliver udskrevet uden en genoptræningsplan. Det viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.

Det er lovpligtigt, at alle kræftpatienter skal have en lægefaglig vurdering af behovet for genoptræning.

Men langt fra alle kræftpatienter, der har behov for det, får tilbudt genoptræning når de bliver udskrevet. Det vurderer Kræftens Bekæmpelse.

- Mange undersøgelser viser at 30 procent har behov. Desværre er det ikke alle med et behov der får en plan i dag, siger områdechef hos Kræftens Bekæmpelse i Region Syddanmark, Susanne Juul, til TV SYD.

De nyeste tal viser, at det i TV SYDs område kun er to ud af tre, der får en genoptræningsplan.

quote

Det kan have de konsekvenser, at det tager længere tid at komme tilbage til et normalt hverdagsliv.

Susanne Juul, områdechef, Kræftens Bekæmpelse, Region Syddanmark

En af de heldige er Kirsten Bech. Hun lider stadig af alvorlig træthed efter kemo og operation. Men hun måtte selv gøre en indsats.

- Jeg fik jo faktisk slet ikke noget tilbud. Der var en fysioterapeut inde for at lave en genoptræningsplan til hende ved siden af mig. Da hun var færdig sagde jeg – Hov, hvad med mig?, forklarer Kirsten Bech.

Ifølge behandlerne kan konsekvensen af manglende genoptræning spænde fra fysisk forfald til depression.

- Det kan have de konsekvenser, at det tager længere tid at komme tilbage til et normalt hverdagsliv. Det tager også længere tid at komme tilbage på arbejdsmarkedet, fordi man lider af mange forskellige fysiske gener. Så derfor er det samfundsøkonomisk en fordel af få lavet de her planer, siger områdechef Susanne Juul.

quote

Jeg fik jo faktisk slet ikke noget tilbud. Der var en fysioterapeut inde for at lave en genoptræningsplan til hende ved siden af mig. Da hun var færdig sagde jeg – Hov, hvad med mig?

Kirsten Bech, sygemeldt kræftpatient, Vejle

Kirsten Bech nyder sin genvundne styrke - som hun næppe havde fået uden en genoptræningsplan.

- Jeg var slet ikke kommet afsted, hvis det ikke havde været for det her. Det er forargeligt og gør mig ked af det og trist for de mennesker, der ikke får muligheden, slutter Kirsten Bech.