Kræsne cykeltyve stjæler flere dyre cykler

Der bliver stjålet flere dyre cykler og færre billige, og det er både private og butikker, der får stjålet cykler til over 20.000 kroner.

Billige, almindelige cykler er blevet en kedelig handelsvare for cykeltyve i Syd- og Sønderjylland, mens dyre cykler, der koster fra 15.000 kroner og op mod 50-60.000 kroner, stjæles i stor stil.

Jonas Knudsen fik stjålet sin cykel til 25.000 kroner fra et skur i haven.

- Det er ærgerligt, især når man står og skal bruge den, siger han til TV SYD. Hans cykel var låst med en godkendt lås, men det forhindrede ikke tyvene i af slippe afsted med hans dyre mountainbike.

quote

I det her tilfælde er vi ret sikre på, at det ikke er østeuropæere, men at det er danskere

Kim Lassen, indehaver, Ribe Cykellager

Men Jonas er ikke den eneste, der ufrivilligt har sagt farvel til sin dyre cykel. På de seneste fem år er antallet af forsikringssager med stjålne cykler til over 30.000 kroner mere end fordoblet. Og samtidig har der også været en markant stigning i forsikringssager af cykler i prisklassen 10.000-30.000 kroner, det viser tal fra Tryg i perioden 2011-2015. Dermed er cykeltyvene blevet mere kræsne og målrettede i deres jagt efter cykler.

Tilgengæld er antallet af cykeltyverier i Syd- og Sønderjylland faldet med 41 procent, og det skyldes især, at der bliver stjålet færre billige cykler. 

Også cykelhandlerne er ramt

Hos Ribe Cykellager havde de fornylig indbrud, hvor tyvene slap afsted med 11 cykler til en værdi af en halv million kroner – altså en gennemsnitspris på 45.000 kroner pr. cykel. 

Hør Jonas Knudsen og Ribe Cykellager fortælle om de tyverier, de var udsat for

- Tyvene havde først taget tre af de her cykler til 22.000 kroner, med lod dem ligge, fordi de ikke var dyre nok, siger Kim Lassen, indehaver, Ribe Cykellager.

Det var dyre landevejscykler og mountainbikes af mærker som Specialized og Trek, som tyvene stjal. Hos Ribe Cykellager mener Kim Lassen, at de dyre cykler ikke bliver fragtet ud af landet og solgt i Østeuropa som tidligere.

- I det her tilfælde er vi ret sikre på, at det ikke er østeuropæere, men at det er danskere, for vi har et vidne, der hørte nogle tale dansk. Jeg tror ikke man kan få det samme for cyklerne i Polen som i Danmark, og derudover er der en tendens, at man skræller cyklerne, og sælger delene løst, siger Kim Lassen. På den måde kan man nemlig ikke spore stelnummeret.

Også hos Jonas Knudsen er mistanken, at cyklen stadig er i Danmark. Han holder lige for tiden øje med blandt andet Den Blå Avis, for at se, om hans cykel bliver sat til salg.

Tyvene er digitale og smarte

Cykeltyvene er højere grad end tidligere blevet mere digitale. De bruger nemlig træningsapps og sociale medier til at finde de dyre cykler.

- Vi oplever, at tyvene har fulgt med den digitale udvikling. De overvåger de sociale medier og holder øje med alle motionisterne, der flager deres ruter på træningsapps såsom Endomondo og Strava. På den måde finder de ud af, hvem der har de dyre cykler, hvor de bor, og slår til og stjæler cyklen, når ejeren ikke er hjemme, fortæller Charlotte Gøttler, forebyggelseschef hos Tryg.

Derfor opfordrer forebyggelseschefen til at være omhyggelig med at dele træningsbilleder og ruter på sociale medier, hvis man har en dyr cykel stående derhjemme.