Kunstværk taber kampen mod kobbertyve

Efter gentagne tyverier mod en kobberskulptur på Augustenborg Skole er det store kunstværk nu fjernet.

For få år siden blev den store kobberskulptur "Livets Træ" på gavlen af Augustenborg Skole i Sønderborg delvist stjålet. Det vil sige, at det primært var det kobber, der kunne nås fra jorden, der måtte ende sine dage som tyvekoster.

Skulpturen blev repareret og fik nye kobberdele sat på, men for en lille måned siden var den så gal igen. Og denne gang betydelige mængder. Tyvene havde tilsyneladende fyldt deres bil så meget, at der ikke var plads til en stige, som var brugt for at få fat i kobberet. Stigen var efterladt på asfalten foran kunstværket.

Sådan så kunstværket ud efter det for anden gang var blevet udsat for tyveri i starten af marts 2017.
Sådan så kunstværket ud efter det for anden gang var blevet udsat for tyveri i starten af marts 2017.
Foto: Sønderborg Kommune

Nu sætter Sønderborg Kommunes Kunstfond en fod i jorden.

- Vi har besluttet, at vi ikke vil retablere kunstinstallationen. Vi frygter, at en genopbygning bare vil animere til endnu et kobbertyveri. De sørgelige rester er fjernet, gavlenden er nu bar og kedelig, men sådan må konsekvensen desværre være, siger sekretær i Kunstfonden, Irma Lundsgaard i en pressemeddelelse. 

Kunstværket, der er skabt af Teddy Sørensen, har prydet gavlen siden 1988. Der bliver nu fremstillet et skilt til facaden, som fortæller forbipasserende om kunstværket, tankerne bag det og den triste afslutning. 

En forklaring er påkrævet, idet en del af kunstværket - prægning i asfalten foran muren med bogstaverne A, L og S - stadig er på stedet.

Kobber har en kilopris på omkring 30-40 kr.