Læge gav 13-årig Ritalin uden at orientere forældrene

Man må som praktiserende læge ikke give børn det amfetalinlignende stof Ritalin uden at orientere forældrene om det. Det var dog, hvad en læge fra Holsted gjorde.

Heller ikke selvom man tror, at barnet lider af opmærksomhedsforstyrrelsen DAMP, som blandt andet behandles med Ritalin.

Det lyder måske åbenlyst, men ikke desto mindre var det præcis hvad en praktiserende læge fra Holsted gjorde - oven i købet uden at have specialviden om DAMP.

Sundhedsvæsnets Patientklagenævn har netop færdigbehandlet sagen, der fandt sted i efteråret 2009.

Den praktiserende læge Erling Møller Nielsen fra lægehuset i Holsted havde besøg af en 13-årig, der boede på et bosted med pædagogisk personale.

Barnet havde lægernes opmærksomhed på grund af svær overvægt og problemer i hjemmet.

En pædagog fra bostedet var sammen med barnet - og med sig havde pædagogen et skema, som angiveligt kunne bruges til at vurdere om en person lider af personlighedsforstyrrelsen DAMP. Ud fra pædagogernes observationer kunne noget nemlig tyde på, at den 13-årige lider af sygdommen.

Forkert fremgangsmåde

Den 13-årige var dog flere gange blevet undersøgt af en børnepsykiater, der ikke havde fundet tegn på sygdom.

Men den praktiserende læge blev alligevel enig med pædagogen om, at det kunne være en god idé at forsøge sig med DAMP-medicinen Ritalin et par dage for at vurdere virkningen.

I stedet for at ordinere Ritalin til den 13-årige, blev det besluttet at tage medicinen fra et andet barn på bostedet som var i behandling for netop DAMP.

Men fremgangsmåden var helt forkert, har Sundhedsvæsnets Patientklagenævn nu erklæret.

- For det første havde den praktiserende læge Erling Møller Nielsen ikke grundlag for at ordinere Ritalin. Den beslutning bør foretages af børnelæger eller børnepsykiatere, mener nævnet.

Desuden må man ikke give børn kraftigt virkende medicin uden at orientere forældrene.

Og så må medicinen ikke lånes af et andet barn, det skal ordineres direkte til patienten.

Tager imod kritikken

Erling Møller Nielsen vil ikke interviewes om sagen. Men han siger til P4 Esbjerg at han tager kritikken til efterretning og at han fremover vil holde mere øje med reglerne.

Han troede, at pædagogerne havde forældremyndighed over barnet, men erkender at han skulle have sikret at det også var tilfældet.

Han mente også at have et godt nok fagligt grundlag for at behandle DAMP, fordi han har deltaget i adskillige kurser om sygdommen.

Og så mener han, at det er almindelig praksis at medicin kan lånes af andre, for eksempel mellem mand og kone. Men han tager til efterretning at patientklagenævnet mener Ritalin er i en mere alvorlig klasse end hovedpinepiller og gigtmedicin.