Landmænd kaster sig over økologien

Historisk stor prisforskel mellem almindelig mælk og økomælk får mange mælkeproducenter til at gå økologiens vej.

Vi forbrugere elsker økologi, og hver tredje mælkekarton i vores køleskabe indeholder økologisk mælk.

Det har skabt en bølge af økologi blandt landmændene. Literprisen på mælk for de konventionelle mælkeproducenter er nemlig så ringe, at mange skifter til økologisk brug simpelthen for at overleve.

En af dem er Peer Hørlych fra Bastrup, der har besluttet at gøre sine 140 køer økologiske.

- Vi var nødt til at gøre noget, og der var kun to muligheder: Enten skulle vi prøve økologien, eller også skulle vi stoppe, siger Peer Hørlych til TV SYD.

Der blev lavet et øko-tjek af Peer Hørlychs gård, som viste, at køerne fremover ville kunne give ham 3,2 mio. kr. i kassen årligt mod de nuværende 2 mio.

- Det var en fin besked at få, og sådan håber vi også, det bliver, siger Peer Hørlych.

Peer Hørlych er blot en af mange såkaldt konventielle mælkeproducenter der har valgt den økologiske vej. Arla oplyser til TV SYD, at 91 konventionelle mælkeproducenter er blevet tilbudt kontrakt. 62 af dem har sagt ja, og de sidste 29 overvejer

- Konventionel mælkeproduktion er lige nu i en dyb krise på grund af lave mælkepriser. Prisforskellen på konventionel og økologisk mælkeproduktion har aldrig været så stor, som den er nu, og det er derfor, der er så mange, som begynder at interessere sig for økologi, siger Hans Lund, der er kvægrådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark, til TV SYD. 

COOP Danmark øgede salget af økologiske varer sidste år med 10 procent, og Arla planlægger at øge produktionen af økologisk mælk med 25 procent senest i 2017.