Lavt sygefravær kan skabe flere jobs

I Hedensted har de dansk mesterskab i at have lavt sygefravær blandt plejepersonalet. Det kan faktisk betyde, at de har råd til at ansætte flere varme hænder.

Tænketanken CEPOS har lavet statistikken over sygefravær blandt kommunernes plejepersonale. Hedensted har 485 ansatte i den sektor, og de har i gennemsnit 11 fraværsdage. Esbjerg Kommune  har næst-færrest sygedage med 11,2 fraværsdage.

Flest sygedage hos plejepersonalet i vores del af landet har Kolding med 17,2 fraværsdage. Nr. to er Fredericia med 17,3 fraværsdage.

Hvis plejepersonalet i Kolding  havde samme lave fravær som i Hedensted, ville det betyde, at der var råd til at ansætte ca. 25 flere par varme hænder, i stedet for at bruge pengene på vikarer og overtidsbetaling.

TV SYD har besøgt plejecentret Møllebo i Rask Mølle. SOSU-hjælper Anette Pedersen har kun haft få dages fravær.

- Det er jo også en vurdering: Hvornår er det, at man skal blive hjemme? For det er jo skrøbelige borgere, vi har med at gøre, så indimellem er man nødt til at tage en dag eller to for ikke at smitte dem, siger hun til TV SYD.

Borgmester Kirsten Terkilsen glæder sig over den fine placering i statistikken. Og Hedensted Kommune lærer gerne fra sig til andre.

- Det er helt klart noget, der er fokus på overalt, siger hun til TV SYD.

Kolding er på vej

Knud Erik Langhoff, formand for socialudvalget i Kolding Kommune, er godt klar over, at hans kommune ligger højt i fravær. Men der arbejdes på sagen. Han forventer, at fraværet falder indtil "midten af næste valgperiode", som han udtrykte det.

SOSU-hjælper Anette Pedersen har et skønt arbejde, men af og til må man blive hjemme for ikke at smitte de skrøbelige borgere.
SOSU-hjælper Anette Pedersen har et skønt arbejde, men af og til må man blive hjemme for ikke at smitte de skrøbelige borgere.
Foto: Thomas Larsen-Bjerre, TV SYD

Her er tallene fra kommuner i vores landsdel. Bemærk, at tallet for Fanø skal taget med et forbehold, fordi der er så få ansatte. 

KommuneFravær (dage)Antal ansatte
Fanø20,044
Kolding17,2931
Haderslev17,3593
Vejen16,3513
Varde16,0671
Horsens15,9788
Aabenraa15,7711
Billund15,3336
Vejle15,21.114
Sønderborg13,8980
Tønder12,8594
Esbjerg11,21.487
Hedensted11.0485

Reducer sygefraværet og ansæt 1000 SOSU-assistenter

Den borgerlige tænketank, CEPOS, har gjort op, at hvis sygefraværet hos alle kommuner bliver reduceret til gennemsnittet for de fem bedste kommuner (med Esbjerg og Hedensted), kan kommunerne høste en økonomisk gevinst på knap 410 mio. kr.  For dét beløb kan de ansætte knap 1000 ekstra  SOSU-assistenter årligt.

Undersøgelsen viser, at en gulerod til lederne i institutionerne kan være en måde til at reducere sygefraværet, f.eks. en bonus til lederne i institutioner med et lavt sygefravær.

I Hedensted har de indført en procedure, så den syge allerede på 2.-dagen skal ringe til sin leder. Ikke for at forklare, hvad hun fejler, men for at give et bud på, hvor længe sygdommen ventes at vare. Og ikke mindst, om fraværet er arbejdsbetinget, for så er der noget, der skal ændres på i arbejdsdagen.