Ledende overlæge: Vi er meget kede af det

Connie Thurøe Nielsen er ledende overlæge på Psykiatrisk Afdeling i Kolding og Vejle, og hun beklager, at en mand uden autorisation har båret titlen "læge".

Nu vil Psykiatrisk Afdeling i Kolding og Vejle kontrollere alle medarbejdernes navneskilte. Det sker efter TV SYDs afsløring af, at en 30-årig mand siden efteråret har båret et navneskilt, hvor der stod ”reservelæge”. Selv om han ikke har autorisation og ret til at arbejde som læge i Danmark.

- Vi har lært af den episode, at alle funktionsledere fremover skal kontrollere, at navneskiltene har de korrekte titler. Indtil nu har vi ikke gået og kontrolleret folks navneskilte, men det kan vi jo se, at vi kan være nødt til, siger Connie Thurøe Nielsen, som er ledende overlæge på Psykiatrisk Afdeling i Kolding og Vejle.

Hvorfor har der stået på hans navneskilt, at han er reservelæge?

- Det er en administrativ fejl. Det er vi meget kede af, for reservelæge er ikke en korrekt beskrivelse. Der skal være en entydig beskrivelse af, hvad man laver. Han siger til mig - og det er også mit indtryk - at han altid præsenterer sig som lægevikar overfor patienterne, siger Connie Thurøe Nielsen.

Har ikke læst navneskiltet

Så han har i otte måneder været klar over fejlen, men han har ikke fået ændret skiltet?

- Jeg tænker, at han har sagt, at han er lægevikar. Og så har han ikke studset over sit reservelægeskilt.

Hvem har ansvaret for, at han har haft skiltet på?

- Det har jeg. Nej, det er vores beklagelige fejl, at vi ikke fik rettet det navneskilt. Det skulle vi have set allerede den morgen, han fik det.

Har han nævnt overfor dig, at det var en fejl.

- Nej.

Har du eller andre på afdelingen så ikke studset over skiltet?

- Jeg har faktisk ikke set det navneskilt. Når jeg taler med ham, så kigger jeg på hans ansigt og noterer mig, hvordan hans påklædning er, og at han har skilt på. Men selve titlen står med meget lille skrift, og jeg har ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det ikke var korrekt, hvad sekretæren har skrevet på skiltet, siger Connie Thurøe Nielsen.

Har tillid til ham

Hun understreger, at der ikke har været lignende episoder.

Har du tillid til ham?

- Ja, jeg har meget stor tiltro til, at han ikke har overtrådt de beføjelser, han har. Han er en meget hjælpsom mand, som er meget interesseret i psykiatri. Når der sker en fejl, skal der rettes op på det. Vi bruger også disse lægevikarer i rekrutteringsøjemed, og vi mangler jo psykiatere i Danmark, siger Connie Thurøe Nielsen.

Er han dygtig nok til dansk til, at han kan skrive i en journal?

- Ja, nu er han, det mener jeg.

Har ikke tjekket uddannelsen

Hans cv siger, at han er uddannet fra et universitet i Rusland. Hvad har du gjort for at tjekke hans baggrund?

- Sundhedsstyrelsen har godkendt hans papirer fra Rusland, så han kan gå i gang med at tage autorisation i Danmark. Så det har jeg regnet med, at Sundhedsstyrelsen har styr på, siger Connie Thurøe Nielsen.

Har I taget referencer?

- Han er ikke ansat i en lægestilling, så vi har ikke taget referencer. Det giver heller ingen mening at spørge til hans arbejde i hans hjemland, for det er jo en helt anden kultur. Når styrelsen godkender, at han går videre i processen, så er det godt nok for mig. Jeg går også ud fra, at styrelsen har kvalitetstjekket, at hans universitet er i orden, siger Connie Thurøe Nielsen.

Manden må ikke virke som læge, men det er lovligt, at han bruges som lægens medhjælp. Så kan en læge uddelegere ansvar til manden, som oplyser til TV SYD, at han har talt med patienter, skrevet i deres journaler og ordineret medicin.

Men lægen, som han arbejder med, er ansvarlig for hans arbejde. Og medhjælpere må ikke udfylde attester, stå for ligsyn eller medvirke til tvang og elektrochok.