Losseplads siger nej tak til atomaffald

En af de lossepladser, der var udset til at modtage byggeaffald fra tyske atomkraftværker, vil ikke længere tage imod atomaffaldet.

Lossepladsen ligger syd for Frøslev og lige op ad grænsen til Danmark. På det område, er der planer om at deponere op mod 35.000 tons byggeaffald fra flere af de tyske atomkraftværker, som bliver revet ned de kommende år.

Men nu behøver naboerne ikke længere at bekymre sig om atomaffaldet, for lossepladsen vil ikke tage imod affaldet.

- Vi har sagt nej, fordi borgerne har sagt nej, siger Holger Bratz, leder af lossepladsen, til TV SYD.  

I torsdags sagde byrådet i Harrislee enstemmigt nej til affaldet, og det har fået lossepladsen til at følge trop.

-  Det er så få penge, vi ville få for affaldet, at vi hellere vil sige nej tak. For vi vil hellere leve med vores medborgere i friheden og ikke bekymre os, siger Holger Bratz.

Lossepladsens nej til affaldet vækker glæde hos Angela Wolff, der er fra borgergruppen mod atomaffald.

- Det er stort, at en privat virksomhed siger nej til affaldet. Vi har stor respekt for, at de har sagt nej og lyttet til samfundets ønsker, siger Angela Wolff, til TV SYD.

I stedet mener hun, at affaldet skal gemmes mere forsvarligt.  

- Vi mener ikke, at man skal udlede mere radioaktivt affald i naturen. Man må samle affaldet, isolere det og gemme det under beskyttede forhold, siger Angela Wolff.  

Aabenraas borgmester sætter også stor pris på lossepladsens udmelding. Han har tidligere udtrykt bekymring for planerne om at deponere atomaffald tæt på den dansk-tyske grænse.

- Jeg har værdsat dialogen mellem den tyske miljøminister og os som det danske byråd. At det nu medfører, at lossepladsen ikke tager mod affaldet, det kan jeg kun være super glad for, siger Thomas Andresen, Venstre, borgmester i Aabenraa.