Mærsk-millioner til 80 huse i Ballum

80 huse i vadehavsbyen Ballum får del i 20 mio. kr. fra A.P. Møllers fond. Pengene bruges til restaurering af gamle huse.

Der er en særlig grund til, at den rige skibsreders milde pengeregn falder over lige netop Ballum Sogn: Mærsk Mc-Kinney Møllers oldemor, Kiersten Pedersdatter Mærsk, var født i Ballum. Og det er fra hende, navnet Mærsk stammer. Det betyder slet og ret marsk på sønderjysk...

Bevaringsværdige

Millionerne skal bruges til at føre gamle huse i Østerende-Ballum og Vesterende-Ballum tilbage til deres oprindelige udseende.

Der er nemlig helt usædvanligt mange bevaringsværdige huse i de to sammenhængende småbyer på kanten af Hjerpested Bakkeø og Ballum Marsk.

Landsbyernes superliga

Kulturarvsstyrelsen placerer dem i landsbyernes superliga, og arkitektstuderende valfarter dertil for at se de særprægede huse omkring kirken, der er bygget sammen med selve kirkediget.

Fra eternit til stråtag

I alt 80 af husene kan få del i millionerne, så der bliver et ganske anseeligt beløb til alle, der vil skifte eternit og imiteret tegl ud med stråtag, erstatte plastikvinduer med træ eller nedrive tomme staldbygninger fra nyere tid.