Marskbonde for en dag: Badutspring over grøft

I Vadehavet har bønder i århundreder brugt en springstage, når de skullet frem i marskens labyrinter af kanaler og grøfter. I løbet af sommeren har nysgerrige kunnet prøvet kræfter med den sjældne diciplin - og de bedste skal deltage i DM senere på sommeren.

I dag var det muligt at prøve kræfter med springstagen i vadehavsområdet ved Sneum Sluse nær Esbjerg.

quote

Vadehavsområdet er en perle, både hvad angår natur- og kulturhistorie, og vores ambition er, at lade kulturelle sædvaner, skikke og traditioner fra vadehavsområdet vandre mellem de fire Vadehavskommuner.

 Charlotte Pindstofte Holm, projektleder Kulturregion Vadehavet

Springstagen blev i gamle dage brugt af marskbønder, når de skulle hurtigt frem i det flade landskab fuld af grøfter, kanaler og tidevandsrender.

Det er Kulturregion Vadehavet, der er arrangør af fire springstage-arrangementer, hvor springstagen i Sneum Sluse i dag fredag er det sidste.

- Vadehavsområdet er en perle, både hvad angår natur- og kulturhistorie, og vores ambition er, at lade kulturelle sædvaner, skikke og traditioner fra vadehavsområdet vandre mellem de fire Vadehavskommuner, fortæller projektleder Charlotte Pindstofte Holm i en pressemeddelelse.

Dén, der klarer sig bedst på dagen ved de fire arrangementer, er sikret en plads til danmarksmesterskabet i springstage, som afvikles søndag 19. august ved Møllekilen i Ballum Enge.  

Springstagen

  • Springstagen er et frisisk arbejdsredskab, hvis rødder strækker sig langt tilbage i historien.
  • Den har været livsnødvendig for lokale marskbønder.
  • Den har også haft en rolle i de store historiske sammenhænge.
  • Blandt andet spiller springstagen en rolle for, at Kalmarunionen brød sammen i 1523.
  • Ved det forudgående Slaget ved Hemmingstedt i Ditmarsken 17. februar 1500, sejrede en lokal bondehær over en ellers overlegen dansk hær. Bondehæren drog blandt andet fordel af at kunne bevæge sig rundt i marsken ved hjælp af springstager. 
Kilde Kulturregion Vadehavet