Modstandsheltens gravsten kommer hjem til Ødis

Familie til den modstandshelt, hvis gravsten tidligere på ugen blev fundet i en nordsjællandsk kystsikring, henter nu gravstenen hjem til Ødis.

Mandag kom det frem, at en gravsten med påskriften Johann Mackesprang Böge på mystisk vis var dukket op i en kystsikring nær Hundested i Nordsjælland.

Det burde egentlig slet ikke kunne ske, da kasserede gravsten normalt knuses. Men måske ender det, der for Johann Böges efterladte svoger først kom som et stort chock, alligevel med en god slutning.

- Da jeg fik beskeden om, at de havde fundet Johanns gravsten på den måde, fandt jeg et træ at støtte mig op ad, fortæller Harald Oksbjerg til TV SYD.

Under krigen var Johann  Böge forlovet med Harald Oksbjergs søster, Grethe Oksbjerg, og han kom tit i præstegården, hvor Grethe og Harald Oksbjerg voksede op.

Johann Mackesprang Böge var dybt involveret i modstandsbevægelsen og blev i 1945 fanget og torteret af Gestapo i flere dage. Befrielsen kom blot kort tid efter, men krigen splittede det forlovede par, Johann Böge og Grethe Oksbjerg ad.

Johann Böge. Til venstre fotograferet af Gestapo i 1945. Billedet til højre er fra Johann Mackesprang Böges kørekort.
Johann Böge. Til venstre fotograferet af Gestapo i 1945. Billedet til højre er fra Johann Mackesprang Böges kørekort.
Foto: Frihedsmuseet

 

- De var begge to så ødelagte af krigen, at de valgte at fortsætte hver for sig, fortæller Harald Oksbjerg.

Og først da Johann Böge var i 80'erne og Grethe Oksbjerg i 70'erne valgte de to endelig at blive gift og flytte sammen i Holte, efter at de i alle årene havde holdt kontakten ved lige.

- De levede lykkeligt sammen, i et lille rækkehus, fortæller Harald Oksbjerg. Nu er de begge døde, og Harald Oksbjergs søster har intet gravsted, så da Johann Böges gravsten dukkede op kontaktede Harald Oksbjerg Gentofte Kommune, for at få gravstenen hjem.

- De har været utroligt søde i Gentofte Kommune. De har tilbudt at betale for, at gravstenen bliver fragtet til en stenhugger i Haderslev, så den kan blive malet op. Og så bliver den efter planen flyttet til det gravsted i Ødis, hvor Johanns ven og partner i modstandsbevægelsen under krigen, læge Otto Westergaard, er begravet.

Det startede med en chokerende opdagelse, men det ser ud til, at historien ender godt. Johann Mackesprang Böges gravsten bliver hverken knust eller bidt af vind og hav i en kystsikring på Nordsjælland.

Den kommer hjem til Ødis.