Næste hold gør klar til Afghanistan

ISAF 10 er det tiende hold, der skal afsted. I en øvelse i dag i Oksbøl forsvarer de sig mod et angreb fra "oprørere" fra Hjemmeværnet.

Dagens øvelse begyndte tidligt torsdag morgen, og der bliver en del skydning frem til klokken 23. ISAF 10 består af godt 750 soldater, som skal forsvare kongeriget mod godt 250 hjemmeværns-folk, der agerer oprørere fra den Demokratiske Republik Nordjylland.

Øvelse igen i juni

Øvelsen er den første samlede øvelse for ISAF 10. Den anden - og afgørende - øvelse foregår i juni, og ved den lejlighed bliver det godtgjort, hvor egnet ISAF 10 er til at gennemføre sine opgaver i Afghanistan.

Igen er det den Kgl. Livgarde, der stiller med det største antal soldater. To motoriserede bataljoner skal afsted med henholdsvis pansrede mandskabsvogne og en ny let kampvogns-type, der er bestykket med et tungt maskingevær og en kanon på 35 mm. Til sammenligning har de store Leopard-kampvogne en kanon på 120 mm.
 
Den lette kampvogns-type har også plads til syv soldater, udover besætningen på tre mand.

Flere gengangere

ISAF 10 består også af soldater fra artilleriet i Varde, sanitetsfolk fra Ålborg, ingeniørtropper fra Skive og militærpoliti fra Ålborg.
 
Blandt de 750 soldater på holdet er der en del gengangere. Især fra Livgarden, hvor over 60 procent fra et af regimenterne var i Afghanistan i 2006.