Naturfond vil opkøbe jord og skabe fugle-paradis på Mandø

Planen er at lægge dele af Mandøs traditionelle landbrug om til mindre intensiv drift og mere natur. Det skal ske i tæt dialog og samspil med Mandø-boerne.

Fonden har i første omgang sat 20 millioner kroner af til opkøb af så meget af øen som muligt. 

Med sine omkring 800 hektar beskyttet af diger på alle sider og placering langt ude på vadehavssletterne har Mandø stort potentiale for at blive en naturperle og tilbyde unikke naturoplevelser.

Den udvikling vil Esbjerg Kommune, Den Danske Naturfond, Nationalpark Vadehavet, Naturstyrelsen og Sydvestjysk Udviklingsforum i tæt samarbejde med Mandøboerne bakke op med et nyt projekt. Det fortæller de i en pressemeddelelse.

Både i Danmark og internationalt har Mandø en unik betydning for fugle. Hvert år passerer millioner af fugle forbi den lille ø på en af verdens største trækruter fra det sydlige Afrika til Arktis.

Planen er at lægge dele af Mandøs traditionelle landbrug om til mindre intensiv drift og mere natur. I tæt dialog med Mandøboerne er det første skridt at undersøge, om det er muligt at samle det traditionelle landbrug gennem køb, salg eller bytte af jord, så naturen får bedre betingelser, og samtidig sikre, at de Mandøboere, der fortsat har deres indtægt fra landbruget, også har mulighed for det i fremtiden.

Beboerne på Mandø hilser planerne velkommen.

- Det vil give os langt bedre betingelser for at bo og leve på - og ikke mindst af - Mandø, siger Claus Christensen, formand for Mandø Fællesråd, til TV SYD.

Den Danske Naturfond finansierer størstedelen af projektet, mens Esbjerg Kommune og Nationalpark Vadehavet har afsat henholdsvis 2,8 mio. kr. og 0,9 mio. kr. til at forberede projektet.

- Naturen på Mandø er ganske særlig, og det er oplagt at lade den være central i den videre udvikling af øen. Det lokale ejerskab er en afgørende drivkraft, og med de rette vilkår for øens beboere, naturen og en bæredygtig turisme kan projektet styrke Mandøs fremtid,  siger borgmester Johnny Søtrup, (V).

Fakta om naturprojektet på Mandø

Naturprojektet handler om opkøb af mellem 350 og 550 hektar. Det svarer til op til 5,5 kvadratkilometer.

En foreløbig undersøgelse viser, at to tredjedele af jordejerne er interesseret i at sælge Der er 34 fastboende på Mandø. Alle kan blive boende, uanset om de sælger eller ej.

Tusindvis af fugle lever på Mandø, der samtidig er rasteplads for store mængder trækfugle på vej fra Afrika og Arktis - og omvendt.

Flere fugle skal tiltrækkes ved blandt andet at lade vandet stige flere steder på øen

Det forventes, at Naturprojektet vil koste op mod 30 millioner kroner.