Stor forskel på kommuners evne til at få flygtninge i job og uddannelse

Flere end hver tredje flygtning ender i job efter integrationsprogram i Tønder. I Haderslev er det kun hver 9. flygtning, viser de seneste tal.

Der er stor forskel på, hvor mange flygtninge i de syd- og sønderjyske kommuner, der kommer i arbejde eller uddannelse efter deres tre-årige integrationsprogram er afsluttet. Tønder er bedst, og Haderslev er dårligst til at løse opgaven, viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforenings ugebrev Agenda.

I Tønder Kommune kan Susanne Linnet (V), formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Tønder Kommune, glæde sig over, at hendes kommune sørger for, at næsten fire ud af ti flygtninge kommer i enten arbejde eller uddannelse senest tre måneder efter afsluttet integration. Helt nøjagtigt 38,1 procent. Og det er kommunen ikke kommet sovende til.

- Vi har sat politisk fokus på det i arbejdsmarkedsudvalget fra dag ét.  Vi arbejder hel tiden proaktivt. Vi har et super godt netværk med virksomhederne. Når næste opgørelse kommer i 2017 er vores mål, at 75 procent er i arbejde eller uddannelse, fortæller Susanne Linnet (V), formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Tønder Kommune til TV SYD.

- Vi oplever i dag, at nogle af vores virksomheder må hente arbejdskraft i for eksempel Litauen, Rumænien og Polen. Mit udgangspunkt er, at når de kan komme ind på arbejdsmarkedet endda uden at kunne dansk, kan vores integrationsborgere også, siger hun.

I Haderslev ser det dårligst ud i Syd- og Sønderjylland. Her er beskæftigelsesgraden blot 11,4 procent. Men det regner borgmester H.P. Geil med ikke gentager sig til næste opgørelse i 2017, når det næste hold flygtninge har været igennem integrationsprogrammet.

- Vi var tidligere ikke gode nok  til at sende folk ud til virksomhederne, så derfor lavede vi i 2014 branchepakker med virksomhederne, hvor vi blev meget bedre til at sende ledige ud, fortæller han til TV SYD.

- Mit håb er, at når man laver samme statistik i 2017, er over halvdelen af dem i arbejde eller uddannelse. I Haderslev Kommune gør vi ikke forskel på folk. En ledig er en ledig, siger H. P. Geil og tilføjer, at Haderslev i 2015 ligger på en tredjeplads i Danmark, når det handler om at få ledige i arbejde.

Undersøgelsen fra Dansk Arbejdsgiverforening er lavet på baggrund af de flygtninge, der kom til Danmark i 2011 og 2012 og har afsluttet deres tre-årige integrationsprogram i perioden tredje kvartal 2014 til andet kvartal 2015. Situationen i dag er en helt anden i kraft af et langt større antal flygtninge.

I tabellen nedenfor fremgår det, hvor mange procent af flygtningene, som tre måneder efter integrationsprogrammet er kommet i arbejde eller under uddannelse:

KommuneProcent
Tønder38,1
Vejen35,5
Horsens33,3
Fredericia32,6
Vejle30,9
Sønderborg26,1
Esbjerg23,5
Hedensted23,4
Aabenraa20,4
Kolding20,4
Varde15,9
Billund14,3
Haderslev11,4