Nu skal de ansatte børste bisserne på de ældre

700 ansatte i Varde Kommunes ældreområde skal på kursus i mundhygiejne. Det skal forebygge, at de ældre får alvorlige følgesygdomme.

Kirsten Vibeke Rich griber tandbørsten. Hun er beboer på plejehjemmet Lyngparken. En af de ældre der er god til at passe på sine tænder. Så dem har hun endnu.

Men mange ældre - en svensk undersøgelse siger fire ud af fem - kan ikke længere helt finde ud af at få børstet tænder længere.  Eller måske har glemt det. Det kan give alvorlige følgevirkninger.

- Hvis den daglige tandpleje bliver sprunget over, eller hvis borgeren reelt ikke kan klare tandbørstningen selv, så kan det gå galt. Dårlig mundhygiejne kan for eksempel føre til lungebetændelse, og der kan også være en sammenhæng til hjerte/karsygdomme. Derfor er tandplejen en meget vigtig del af sundhedsarbejdet på ældreområdet,  siger ældrechef Thorkild Sloth Pedersen.

- Beregninger viser, at 120-150 svage ældre dør for tidligt fordi de har fået lungebetændelse som er udviklet af - eller forstærket af bakterier fra mundhulen, siger direktør i Tandplejeinformation.dk i Solrød.

Så nu må de ansatte i ældreplejen i gang med at hjælpe de ældre med tandbørstningen. Men hvordan gør man nu lige det?

Det svar er Varde Kommune - og Tandplejeinformation.dk i gang med at give til mere end 700 ansatte i kommunens ældrepleje. De ansatte skal uddannes i mundhygiejne og kunsten at føre en tandbørste i de ældres munde. Noget der kan være grænseoverskridende for både de ældre og de ansatte.