Nu skal dine høns være under tag

Fra midnat har alle høns skullet være under tag - enten indendøre eller under hegn og med fast tag.

Fra midnat er det lovpligtigt for landets hønse- og fjerkræavlere at have deres dyr enten indendøre eller under hegn og med fast tag. Ænder, gæs og fjervildt, er dog undtaget, da de ikke kan holdes indendørs.

Kravene skal være med til at mindske risikoen for, at den frygtede fugleinfluenza H5N8 spredes fra vildfugle til fjerkræ i både hobbybesætninger og erhvervsfjerkræ. Sker det, står Danmark til at miste eksportindtægter i millionklassen, fordi en lang række lande øjeblikkeligt vil standse deres import af blandt andet dansk fjerkrækød.   

Uanset om man er privat hobbyavler eller professionel æg- eller fjerkræproducent, betyder de nye regler, at ejerne fra nu af er forpligtede til at beskytte dyrene mod fugleinfluenzaen. 

Hidtil har myndighederne kun henstillet til at fjerkræ blev holdt indendøre - nu er det strafbart at lade være. 

 - Det er meget vigtigt, at alle er med til at leve op til deres ansvar, så vi i fællesskab kan bidrage til at sikre, at H5N8 ikke får en fod inden for i danske besætninger, siger souschef Stig Mellergaard, Fødevarestyrelsen,  om den i hast indførte bestemmelse. 

- Det er meget vigtigt, at alle er med til at leve op til deres ansvar, siger souschef Stig Mellergaard, Fødevarestyrelsen,  om den i hast indførte bestemmelse. 

Økologiske fjerkræproducenter er også omfattet af Fødevarestyrelsen krav. Det får imidlertid ikke konsekvenser for den økologiske status, at dyrene holdes inde i en begrænset periode. Fødevarestyrelsen kommer med en ny udmelding så snart de økologiske fjerkræ igen kan lukkes ud.

Fakta om fugleinfluenza

Fugleinfluenza H5N8 breder sig hastigt med vilde fugle, og har ramt fjerkræbesætninger i flere EU-lande. Sygdommen er nu fundet i vilde ænder, måger og svaner flere steder i Danmark og i besætninger lige syd for grænsen. Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men den er stærkt smitsom mellem fugle og kan betyde stor dødelighed, hvis den breder sig til fjerkræbesætninger.