Ny app skal lære børn at læse fra de er et år

Børn skal lære at læse, før de starter i skole. Det mener to kvinder fra Christiansfeld, der har udviklet en app, som lærer børn at læse ved hjælp af billeder.

A, B ,C ,D ,E ,F ,G... 

Alfabetet er jo nemt nok, når man synger remsen. Men når bogstaverne skal sættes sammen til ord, kniber det for flere af os.

Godt hver 7. dansker over 15 år har læsekompetencer under det niveau, som er nødvendigt for at deltage i samfundslivet på lige fod med andre. Det viser den nyeste PISA-undersøgelse, som blev offentliggjort i december, men der er måske hjælp at hente. 

To kvinder fra Christiansfeld har lavet den første dansksprogede app, der igennem spil, leg og billeder kan lære børn at læse, før de kommer i skole.

quote

Hvis vi kan gøre det nemmere for nogle børn at starte i skole og hjælpe dem til at gennemføre folkeskolen, så har vi nået rigtig meget.

Gitte Sølbeck, iværksætter bag appen ReadingKidz

- Hvis vi kan gøre det nemmere for nogle børn at starte i skole og hjælpe dem til at gennemføre folkeskolen, så har vi nået rigtig meget, siger Gitte Sølbeck, der er en af iværksætterne bag appen ReadingKidz, til TV SYD.

I folkeskolen lærer man i dag at læse ved hjælp af stavelser og lyde. Men med appen ReadingKidz har man fokus på en anden metode – ordgenkendelse. I ReadingKidz får børnene læst ordet op og ser efterfølgende et billede af ordet. På den måde lærer de at se ord som billeder. Derved har selv helt små børn ned til ét år også mulighed for at tilegne sig skriftsproget.

Treårige Sofia er allerede helt vild med appen. Når hun kommer hjem fra børnehave, finder hun selv iPaden frem og starter ReadingKidz.

- Vi kan se, at jo mere hun sidder med den, jo bedre kan hun genkende ordene. Bogstaverne kan hun allerede, så det hjælper jo, siger Sofias far, Brian Hundebøl, til TV SYD.

Børn kan godt lære, mens de leger

Men børn skal jo være børn, og børn skal have lov til at lege. Den holdning møder de to udviklere også. Men det mener de, at appen lever op til.

- Det skal være et valg, de selv tager, hvis de har lyst. Ligesom Sofia selv vælger at starte appen. Det skal ses som leg og ikke tvang, siger Britta Nielsen, der er medudvikler af appen, til TV SYD.

Og Sofias mor er enig i, at læring og leg sagtens kan kombineres.

- Selvom de leger og hygger sig, kan de godt lære lidt, siger Tine Ljungstrøm og fortæller TV SYD, at Sofia ikke sidder med iPaden mere end fem - ti minutter ad gangen. 

De to iværksættere, der står bag appen, opdagede lidt tilfældigt mulighederne for at lære børn at læse allerede fra étårs-alderen, da Gitte Sølbeck har en handicappet dreng, som hun selv arbejdede med at få til at læse.

- Vi trænede med store læsekort, hvor jeg satte billeder på - det skulle udvikle og styrke hans indlæring- og koncentrationsevne, hørelse og syn. Vi kunne se, at det her kunne almindelige børn også få rigtig meget ud af, siger Gitte Sølbeck.

Appen indeholder 450 ord, som tager udgangspunkt i ord fra børnenes hverdag, og som de kender. Men det er planen, at der skal udvikles i alt fire apps, der hver især indeholder ord i forskellige sværhedsgrader.