Ny løfteteknik hjælper både personale og patienter

Der skal tages mere hensyn til patienterne, når de bliver vendt i sengen eller løftet op.

På Kolding Sygehus' intensivafdeling er de i gang med at indføre en ny løfteteknik. Den er både til gavn for sygeplejerskerne, men i høj grad også for patienterne.

Metoden hedder Kinaesthetics, og den skal sætte en stopper for ondt i nakken hos sygeplejerskerne på Kolding Sygehus' intensivafdeling.

Det er nogle gange lidt ligesom en dans.

Metoden ser måske ikke ud af så meget, men den gør en forskel.

- Jeg er vildt begejstret. Altså, jeg er vildt begejstret, siger sygeplejerske på intensivafdelingen på Kolding Sygehus, Anna Rasmussen, til TV SYD.

Hun har selv tidligere været på et grundkursus i Kinaesthetics. Onsdag er hun med til at lære sine kolleger, hvordan patienterne skal flyttes.

- Ved at benytte patienternes egen vægt, så kan man flytte sig mere, når man står ved sengen. Frem og tilbage og måske nogle gange op og ned. Det er nogle gange lidt ligesom en dans, forklarer Anna Rasmussen.

Kinaesthetics-kurserne har været en stor investering for sygehuset. Men en nødvendig en af slagsen.

- Der var et behov for at gøre noget ved det fysiske arbejdsmiljø, for der var flere sygeplejersker, der havde nakke-, ryg- og skuldersmerter, forklarer afdelingssygeplejerske Dorthe Bank Madsen til TV SYD.

Men metoden er ikke kun god for personalet.

- Vi oplever også, at vores patienter har gavn af det, for de er mere med, når de skal mobiliseres. Deres hoved er med, når kroppen skal bevæge sig - og det er jo rigtig vigtigt for at undgå, at de bliver forvirrede, slutter Dorthe Bank Madsen.

Efter kurset onsdag vil 32 sygeplejersker være uddannet i løfteteknikken.