Ny råstofplan fra Region Syddanmark: Viuf slipper for to grusgrave

Der bliver kun en enkelt ny grusgrav ved Viuf nord for Kolding. Det fremgår af ny råstofplan for Region Syddanmark.

I den nye Råstofplan 2016, som Udvalget for miljø, jordforurening og råstoffer i Region Syddanmark mandag har behandlet og sendt videre til regionsrådet med henblik på endelig vedtagelse, vil der blive udlagt 27 nye graveområder. 

Der skal bruges masser af sten, sand og grus til byggeri, veje og diger i de kommende år.

Regionerne har ansvaret for at kortlægge råstofferne og lave en overordnet plan for indvindingen af dem ved at udlægge områder som interesse- eller graveområder. Samtidig skal indvindingen af råstoffer ske med hensyn til natur og miljø, borgere og kommunale udviklingsplaner.

- Det er klart, at de fleste borgere er kede af at få en grusgrav som nabo, fordi det kan støve og støje i dagtimerne. Men vi er nødt til at hente råstofferne tæt på, hvor de skal bruges, og de steder, hvor de er placeret fra naturens side, siger Jørn Lehmann Petersen (S), der er formand for Udvalget for miljø, jordforurening og råstoffer i Region Syddanmark i en pressemeddelelse om den nye råstofplan.

Justeringer ved Viuf

Da råstofplanen sidste år blev sendt i høring i maj-juli 2016, kom der hele 169 høringssvar, og det har medført en del justeringer af det oprindelige forslag.

Bl.a kom der indsigelser fra beboere i Almind og Viuf i Kolding Kommune, hvor råstofplanen nu friholder forbindelsesvejen mellem de to byer. Desuden indstiller et politisk flertal i udvalget, at graveområdet Viuf 2 ikke udlægges i denne omgang for at give Kolding Kommune tid til at udarbejde en perspektivplan for området. Graveområdet Viuf 2 fastholdes dog som interesseområde.