Strid om årsagen til døde fisk i Haderslev Fjord

Kritikere revser Haderslev Kommune for at give vejret og iltsvind skylden for de mange døde fisk i fjorden.Formanden for Plan og Miljø i Haderslev Kommune, Benny Bonde (LA) afviser delvis kritikken.

Hvis man spørger den pensionerede biolog Hans Thiil Nielsen, så er det ikke vejrets skyld, at Haderslev Fjord tidligere på ugen var fyldt med døde fisk. Og det tror han, at også godt, at Haderslev Kommune ved.

- Det er jo bare en bortforklaring af den egentlige årsag til, at vi får den her uhyggelige massedød af fisk og dyr i fjorden, siger Hans Thiil Nielsen til TV SYD

Ifølge ham er fjorden i Haderslev forurenet, på grund af et meget dårligt spildevandssystem i Haderslev Kommune. Fjorden er simpelthen for følsom og kan ikke tåle alt det spildevand, der bliver lukket ud.

- Man kan ikke udelukke, at sådan noget som Haderslev rensningsanlæg og spildevand fra hele Haderslev, også er en del af problematikken, fordi det er et lukket fjordområde vi har at gøre med her, siger Hans Thiil Nielsen til TV SYD.

Med andre ord mener Hans Thiil Nielsen, at Haderslev Kommune er nødt til at tage ansvar og ændre spildevandssystemet. Ellers ender det galt igen.

 

Hos Danmarks Naturfredningsforening er de enige i, at kommunen fortæller en halv sandhed, når de forklarer fiskedøden med godt vejr og deraf følgence iltsvind i fjorden. Og de mener også, at rensningsanlægget kan bære en del af skylden.

- Det vi kan gøre noget ved, er de næringsstoffer, der bliver ledt ud fra land. Vi kan ikke gøre så meget ved de næringsstoffer, der allerede ligger derude. Det er fortidens synder, kan man sige. Men det, der bliver ledt ud år efter år, det kan vi gøre noget ved, siger Henning Mørk Jørgensen, der er biolog i Danmarks Naturfredningsforening.