Økologiske landmænd vil være ægte økologer

Øko-landmænd må bruge op mod halvdelen af deres gødning i deres produktion fra traditionel landbrug. Men det skal laves om, mener en gruppe landmænd.

Fem økologiske producenter under Sønderjysk Landboforening vil etablerere et økologisk biogasanlæg. 

-Landmændene ser mange fordele i en 100 procent økologisk biogasproduktion, fortæller Flemming Skov fra Syddansk Økologi til TV SYD.

Som økologisk landmand vil man nemlig helst være foruden, at skulle bruge husdyrgødning fra konventionelt landbrug, og med et øko-biogasanlæg vil vi kunne udnytte alle ressourcer meget bedre.

Økologiske landmænd må bruge 50 procent af husdyrgødningen fra almindeligt landbrug. De resterende 50 procent skal så komme fra dem selv. Men når det ikke kommer i et biogasanlæg, så bliver gødningen taget direkte fra stalden og kørt ud, og det er ikke ligeså godt, som hvis det kommer gennem et biogasanlæg.

I følge Flemming Skov vil de økologiske landmænd kunne få 10 procent mere ud af deres økologiske møg, hvis den bliver kørt igennem et biogasanlæg, da den form for gødning er nemmere at optage for planterne.

-Vi ser muligheder for at kunne anvende alt fra gylle, dybstrøelse, hønsemøg, men også afpudsning fra græsmarker, som ikke lige nu bliver udnyttet, siger Finn Skov.

Gas kan også blive til grøn energi, når det kommer fra 100 procent økologisk producerede afgrøder.

Initiativgruppen til det økologiske biogasanlæg er lige nu igang med at undersøge mulighederne for at lave en økologisk biogasanlæg, og har været i kontakt med Sønderjysk Biogas i Bevtoft om at etablere en økologisk linje, fortæller formanden for Syddansk Økologi.

-Så nu leder vi efter flere interesserede landmænd i det sønderjyske, som vil være med til levere og eventuelt blive medejere i et sønderjysk økologisk biogasanlæg.