Oprydning efter olieudslip går snart i gang – hjælp udbedes

Du kan selv hjælpe myndighederne med oplysninger om olieklatter og indsmurte fugle. Selve oprydningen går i gang tirsdag eller onsdag.

De første olieindsmurte fugle er fundet, efter det portugisiske containerskib Victoria fredag aften gik på grund nordøst for Fyns Hoved.

Blandt andet en lappedykker på Endelave. Den blev derfor aflivet. Samtidig har lokale miljøfolk fundet olierester på fiskeredskaber på øen samt på ålegræs på strækningen mellem Snaptun og Juelsminde. Det oplyser den lokale Facebookside Kaninen Katrine på Endelave.

Hvis du selv observerer olieklumper eller anden form for olieforurening på Endelave eller ud for Jyllands østkyst mellem Horsens og Vejle fjorde, så skal du kontakte Sydøstjyllands Politi, Fyns Politi eller Østjyllands Politi på 114. I det omfang det er muligt, så send gerne så præcis beskrivelse af stedet og eventuelt et billede på mms til 72 58 31 19.

quote

Vi går i gang med oprydningen i denne uge, så snart der ikke kommer mere olie ind mod kysterne. Det kan sagtens blive tirsdag.

Dennis Ottosen, direktør, Sydøstjyllands Brandvæsen

Ser du en levende fugl med olie på sig på stranden, skal du kontakte Naturstyrelsen Søhøjlandet på telefon 40 30 05 76. Naturstyrelsen varetager opgaven med at aflive de ramte fugle sammen med lokale jægere.

Selve oprydningen går i gang, så snart det er muligt.

- Vi går i gang med oprydningen i denne uge, så snart der ikke kommer mere olie ind mod kysterne. Det kan sagtens blive tirsdag, evt. onsdag – afhængig af vind og vejr i området. Folkene på Materialegårdene i Horsens og Hedensted er klar, fortæller direktør hos Sydøstjyllands Brandvæsen, Dennis Ottosen, til TV SYD.

Lokale folk er i fuld gang med at afdække omfanget af skaderne – som tilsyneladende er moderate.

- Hullet i skibet ligger på ni meters dybde. Derfor er olien kold og bliver under overfladen. Vi har folk i vaders, der holder øje med kysterne på Endelave, forklarer Dennis Ottosen.

Det bekræfter man hos Forsvarets Operationscenter.

- Vi ved ikke hvor meget olie, der er sluppet ud. Men det ser ud til, at der ikke kommer mere ud p.t. Tankene er på ca. 100 kubikmeter. Det svarer stort set til 100 tons, når man omregner én til én, som man næsten kan. Det er ikke voldsomt meget, men dog noget, fortæller vagthavende ved Forsvarets Operationscenter, og fortsætter:

- Det såkaldte heavy fuel ligger opvarmet til 80 grader i tankene. Når det bliver blandet med tre-fire grader koldt vand, så stivner det og får en anden konsistens. Så det er vandets temperatur, og ikke trykket, der sørger for at olieudslippet er begrænset.

Myndighederne opfordrer til, at man ikke rører ved olieforureningen eller eventuelle ramte fugle. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.